Vanaf 3 maart kun je thuis en onderweg Zelda spelen op Nintendo’s nieuwe spelcomputer

Nintendo Switch

De nieuwe spelcomputer van Nintendo, de Nintendo Switch, is vanaf 3 maart te koop. Dat heeft het Japanse gamingbedrijf vannacht bekend gemaakt tijdens een perspresentatie. De console gaat 309 euro kosten.

Voor dat geld krijg je een soort gaming tablet met touchscreen en twee afneembare controlsticks aan de zijkant daarvan. Je kunt hem echter ook thuis in een dock zetten en vervolgens gamen op je televisie. Op die manier wordt de Nintendo Switch een console waarmee je zowel onderweg als thuis kan gamen.

Specificaties

Nintendo kondigde de Nintendo Switch afgelopen najaar aan door middel van een video waarin we vooral de mogelijkheden zagen van waar en hoe je de console kon gebruiken. Details ontbraken toen nog. Nu weten we meer. Bijvoorbeeld dat het apparaat geleverd wordt met de tablet, de controllers, het dock en de benodigde oplaadkabels. Ook zit er een speciale houder bij zodat je het apparaat lekkerder vast kunt houden als je hem als handheld gebruikt.

Nintendo Switch

De accu van de console gaat tussen de 2,5 en 6 uur mee. Nogal een brede range, maar dat komt omdat het energiegebruik sterk afhankelijk is van hoeveel grafische rekenkracht een game nodig heeft. Bij een 3D-game moet je volgens Nintendo denken aan drie uur, wat natuurlijk vrij weinig is.

In de tablet zit 32 GB opslag, maar je kunt dit uitbreiden met een SD-kaart. Het scherm is 16 centimeter in doorsnede (iets groter dan van een grote smartphone zoals de Samsung Galaxy Note of iPhone Plus, maar kleiner dan een kleine tablet zoals de iPad mini. De resolutie van het scherm in 720p en niet dus volledig HD.

De Switch maakt verbinding met internet via wifi; een mobiel internetverbinding voor onderweg zit er niet in. Je kunt uiteraard online gamen. De speciale online dienst daarvoor wordt echter pas in de zomer gelanceerd en zal uiteindelijk, na een gratis proefperiode, geld kan kosten. Je kunt echter ook lokaal tegen anderen spelen via wifi.

Games

Om mensen te overtuigen de Nintendo Switch in huis te halen, moet Nintendo uiteraard met goede titels komen. Er is op dat vlak nog niet superveel aangekondigd. We weten dat er met de release een nieuwe Zelda-game komt: ‘Legend of Zelda: Breath of the Wild’ en later dit jaar een nieuwe Mario-game: ‘Super Mario Odyssey’. Dit wordt een 3D-game waarbij Mario vrij kan rondlopen in een wereld die niet lijkt op de sprookjeswereld die we van Mario gewend zijn, maar op onze leefwereld.

Nintendo heeft verder aangekondigd dat ‘Mario Kart 8’ van de Wii U een deluxeversie krijgt. Ook krijgt ‘Splatoon’ een vervolg op de Switch. En de Switch krijgt games van EA, waaronder FIFA.

Een groot voordeel voor fanatieke Nintendo-gamers, is dat Nintendo niet langer regiobeperkingen oplegt. Dat betekent dat je een game uit de VS of Japan gewoon in Nederland kan spelen. Dat was bij eerdere consoles en handhelds niet zo.

Uitdaging

Met de Nintendo Switch staat Nintendo voor een flinke uitdaging. De vorige console van Nintendo, de Wii U was namelijk niet het succes dat de Wii wel was. Met de Wii wist Nintendo veel mensen die geen hardcoregamer zijn te bereiken. De vraag is of dat ook lukt met de Switch.

Nintendo gaat geen mensen wegtrekken bij de PlayStation en Xbox, omdat bijvoorbeeld de graphics van de Switch veel minder zijn. Het bedrijf kiest bewust voor een andere aanpak met een console die je ook onderweg kunt gebruiken en moet het vervolgens hebben van zijn eigen bekende titels als Mario en Zelda.

Vanaf dit voorjaar gaan we zien of dit genoeg is om mensen de Switch te laten kopen.