Novartis gaat Google’s slimme contactlens produceren

Pharmaceutica gigant Novartis gaat samen met het Google X team werken aan het daadwerkelijk in productie nemen van de slimme contactlens. Met een verhuizing van het project naar Europa lijkt de strenge FDA vooralsnog even buitenspel te worden gezet.

Al eerder dit jaar doken de eerste beelden op van een prototype van Google’s slimme contactlens. De standaard contactlens is uitgebreid met een aantal microchips en sensoren, waardoor bijvoorbeeld glucose kan worden gemeten via het oogvocht.

googlex_contactlens

Het Zwitserse Novartis – en dan met name hun lenzendivisie Alcon – heeft een licentie gesloten met De Grote G en zal de komende tijd proberen om zoveel mogelijk medische toepassingen te vinden voor de lens. Naast het meten van glucose ziet Alcon ook mogelijkheden voor mensen met ouderdomsverziendheid.

Beide bedrijven zullen hun kerncompetenties inzetten om de productie zo spoedig mogelijk op gang te brengen. Dat betekent dat Google zich verder zal richten op het miniaturisering van de hardware en het mogelijk maken van de communicatie met de lens, terwijl Novartis zijn medische kennis en netwerk zal inbrengen voor een snelle uitrol.

We are looking forward to working with Google to bring together their advanced technology and our extensive knowledge of biology to meet unmet medical needs. This is a key step for us to go beyond the confines of traditional disease management, starting with the eye. – Joseph Jimenez, Novartis CEO

Hoewel Google in januari al wel een aanvraag voor goedkeuring van de lens heeft ingediend bij de Amerikaanse authoriteit FDA, is het nog onbekend of deze ook daadwerkelijk zijn fiat heeft gegeven.

Een verhuizing van (een deel van) de verdere ontwikkeling naar Europa lijkt er op te wijzen dat men geen tijd wil verliezen en dus alvast een stap vooruit werkt.