Chinese overheid onderzoekt populaire sociale media Weibo, WeChat en Baidu Tieba

De Chinese overheid is een onderzoek gestart naar de populaire sociale media Weibo, WeChat en Baidu Tieba. Dat meldt Bloomberg. Volgens China worden de platformen misbruikt voor de verspreiding van geweld, porno en geruchten. Dat zou volgens de overheid tot maatschappelijke onrust kunnen leiden.

Weibo, WeChat en Baidu Tieba zijn ongeveer te vergelijken met respectievelijk Twitter, WhatsApp en Reddit. De diensten bedienen elk tientallen miljoenen gebruikers.

De Chinese overheid heeft een stevige grip op sociale media in het land. China probeert de verspreiding van berichten die het als ‘gevaarlijk’ beschouwt te vermijden. Veel westerse diensten zijn in het land helemaal niet toegankelijk. Bedrijven die toe willen treden tot de Chinese markt, moeten voldoen aan de lokale regels. Dat stuit vaak op kritiek uit het thuisland en andere landen waar wel internetvrijheid is.

Impact

Weibo, WeChat en Baidu hebben verklaard mee te werken aan het onderzoek, schrijft Bloomberg. De sociale media zeggen ongepaste berichten te verwijderen en mogelijke kwesties recht te zetten.

De stappen van de Chinese overheid hebben niet heel veel impact op de bedrijven, zegt een analist tegen Bloomberg. “De overheid voert elk jaar controles uit”, zegt hij. “Mensen gebruiken WeChat en Weibo niet voor dit soort illegale informatie, dus ik denk niet dat dit onderzoek invloed heeft op de bedrijven.”