Ontmanteling Google+ in volle gang: profiel niet meer nodig voor YouTube

Google is langzaam maar zeker begonnen met de ontmanteling van Google+. Nog niet zo lang geleden werd Google Foto’s geïntroduceerd als losstaande dienst, terwijl nu ook YouTube-gebruikers minder ‘last’ zullen hebben van het sociale netwerk.

Je had nog niet zo lang gelden een Google+-account nodig om gebruik te maken van veel van de diensten die de zoekgigant aanbiedt. Neem YouTube, dat je reacties op video’s zelfs doorplaatste naar je profielpagina. Dat is nu niet meer het geval, zo heeft Google laten weten in een blogpost. Het is ook de bedoeling dat andere onderdelen van YouTube beschikbaar worden gemaakt. Zo kun je binnen een paar maanden weer een kanaal aanmaken zonder Google+-profiel.

Het is nog niet bekend welke andere diensten onafhankelijk worden gemaakt van Google+, maar duidelijk is wel dat het sociale netwerk definitief mislukt is. Google heeft er alles aan gedaan om er een succes van te maken (lees: maakte een account in veel gevallen verplicht), maar dat heeft niet mogen baten. Het bedrijf houdt het er zelf op dat Google+ wordt ontdaan van functies die niet essentieel zijn voor een sociaal netwerk, maar het doodvonnis van de dienst lijkt definitief getekend.