Het was één van de buzzwords van het afgelopen jaar: fintech. De term voor financiëel-technologische startups die voor disruptie zorgen in de bankenwereld. De plotselinge opkomst van dit soort startups is opmerkelijk, dus besloot ik om er bij eentje langs te gaan om meer zicht te krijgen op wat er nu precies gebeurt op dit gebied en waarom het juist nu gebeurt. Ik ging langs Pritle, een geautomatiseerde online vermogensbeheerder (wat dat precies is, weet je na het lezen van dit artikel), en sprak met CEO Thomas Bunnik.
Thomas BunnikThomas Bunnik (32) is oprichter en CEO van Pritle, een geautomatiseerde online vermogensbeheerder. Daarvoor maakte hij snel carrière bij de ABN Amro waar hij vanuit verschillende afdelingen werkte.De 32-jarige Bunnik komt uit de bankenwereld. Hij heeft acht jaar bij ABN Amro gewerkt. En daar had hij diverse functies. Hij werkte bij investment advisory, business development, product management en product development. “De laatste jaren ben ik bij de internationale tak wereldwijd verantwoordelijk geweest voor beleggingsfondsen waaronder indexproducten, maar ook het goedkeuringsproces van alle beleggingsproducten wereldwijd. Dan vlieg je de hele wereld over, heb je een hartstikke leuke baan en kom je in contact met het management van alle fondsmanagers van over de hele wereld. En dan leer je gedurende de tijd wat de toegevoegde waarde is van bestaande dienstverlening. Toen heb ik een heel groot kwantitatief onderzoek gedaan naar de relatieve returns van alle producten die we aanboden. Zowel de indexproducten, als de producten waar een manager opzit die probeert de markt te voorspellen en het daardoor beter te doen dan die indices. De conclusie die ik voor mijzelf trok was dat de sector disfunctioneel is, disproportioneel veel verdient en niet in het voordeel functioneert van de eindgebruiker, namelijk de belegger. Als je bij een bank werkt, realiseer je je dat je dit niet binnen een aantal maanden of een jaar kunt veranderen, terwijl ik wel de behoefte voelde in de markt om dat te doen.”
“De kern van het probleem: er wordt jaarlijks 600 miljard verdiend in de vermogensbeheerindustrie. Terwijl 90 procent van het fondsvermogen belegd is actief beheerde fondsen -daar zit een manager op die het beter probeert te doen dan de benchmark – verslaat 95 procent van de fondsmanagers zijn benchmark niet op een termijn van 10 jaar of langer. Op lange termijn heeft actief beheer dus geen toegevoegde waarde en beleggen gaat juist om de lange termijn. De gemiddelde Nederlandse belegger heeft een beleggingshorizon van tussen de 30 en 40 jaar.”
Banken raken naar binnengekeerd in hun denken en handelen Deel deze quoteNu had Bunnik natuurlijk kunnen proberen om de sector te veranderen vanuit ABN Amro, maar hij had inmiddels gezien dat het lastig is om in zo’n grote organisatie snel veranderingen door te voeren. “Ik ben betrokken geweest bij de modernisering van het core-banking system van ABN Amro. Zo’n project is heel complex en kost jaren. Banken worden overspoeld met nieuwe regelgeving vanuit de overheid binnen en buiten Nederland en raken daardoor een beetje naar binnengekeerd in termen van hun denken en handelen.”
“Dat waren voor mij allemaal red flags op basis waarvan ik dacht: hier gaan we niet de oorlog mee winnen; hier vindt mogelijk op korte termijn het proces van creatieve destructie plaats, dit gaat niet lang meer goed. Ik dacht: als ik geloof dat ik zie waar ik heen moet, dan moet ik het zelf gaan doen.” Toen heeft hij de enige juiste beslissing genomen die je op dat moment kunt nemen voor jezelf: weggaan.