Nederlandse startup Silk overgenomen door bedrijf dat werkt voor de CIA en NSA

Het Nederlandse bedrijf Silk is overgenomen door de controversiële en geheimzinnige dataverwerker Palantir uit de Verenigde Staten. Dat heeft de Amsterdamse startup gisteren bekendgemaakt. Palantir werkt als verwerker van data voor onder andere geheime diensten en ontwikkelt software om het internet te monitoren.

Het is niet duidelijk hoe de overname precies tot stand is gekomen of wat Palantir betaalt voor het bedrijf. Silk biedt een platform om data overzichtelijk te maken en te visualiseren. Dat platform blijft bestaan, maar wordt niet meer ondersteund of verbeterd. Palantir wordt gewaardeerd als één van de waardevolste techbedrijven ter wereld, maar is niet beursgenoteerd. Het bedrijf heeft onder andere de FBI, CIA en NSA als klant. Palantir biedt voor inlichtingendiensten waardevolle informatie door te zoeken naar patronen op basis van allerlei gegevens, zoals bankrekeningnummers en kentekenplaten.

Controverse

Naast de nodige kritiek van privacywaakhonden, was Palantir in 2011 ook onderdeel van een schimmig voorstel. Samen met twee andere bedrijven, die samen ‘Team Themis’ worden genoemd, zou het een voorstel hebben gedaan om klokkenluiderssite WikiLeaks onderuit te halen.

De drie bedrijven deden het voorstel volgens de gelekte documenten aan het advocatenkantoor dat Bank of America vertegenwoordigde. Bank of America vreesde destijds dat het het volgende doelwit zou zijn van publicaties van WikiLeaks. Team Themis zou ook het werk van Glenn Greenwald, de journalist van The Guardian die via Edward Snowden de massasurveillance van inlichtingendiensten onthulde, willen ondermijnen.