‘Pentagon wil anti-Trump-protesten voorspellen met surveillance op social media’

Donald Trump

De Amerikaanse overheid wil grote protesten tegen de overheid voorspellen, door sociale media te gaan monitoren. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, officiële documenten van de overheid en patentaanvragen die Motherboard heeft ingezien.

Zo zou er een onderzoek zijn met geld van het Amerikaanse leger dat zich met name richt op berichten op sociale media van Amerikaanse burgers die tegen president Donald Trump zijn. Het onderzoek is een onderdeel van een grotere actie van het Witte Huis om de rol van het leger en de invloed op binnenlandse veiligheidsdiensten te versterken.

De grote schaal van deze plannen is te zien in het aantal patenten dat de overheid dit jaar kreeg voor overheid-surveillance op sociale media. Die behoren allemaal tot een spionnenprogramma dat de regering van Trump vorig jaar aan een privaat bedrijf gaf.

Het Pentagon spendeerde eerder ook al geld aan Big Data-onderzoeken naar hoe social media surveillance kan helpen bij het voorspellen van gedrag van grote populaties, en dan specifiek bij conflicten, terrorisme en burgerlijke onrust. Veel van deze onderzoeken focussen zich op het Midden Oosten en Noord-Afrika.

Paper

Maar nu lijkt het onderzoek dus ook gebruikt te worden voor de Verenigde Staten zelf. Zo werd er een paper naar buiten gebracht, waarin de link tussen sociale media en anti-Trump-protesten na de presidentsverkiezingen in 2016 onderzocht werd.

De paper concludeert dat de protesten voorspeld hadden kunnen worden door de Twitter-berichten van miljoenen Amerikaanse burgers voor de demonstraties te analyseren. Nadat Trump verkozen werd, verschenen er namelijk direct veel “Not Our President”-protesten in Amerika als reactie op zijn overwinning.

“Burgerlijke onrust is geassocieerd met plotseling veel activiteit op sociale media, en dit fenomeen kan gebruikt worden om protesten of hoogtepunten in protestactiviteiten te voorspellen”, aldus de paper. “Het niet kunnen voorspellen een onverwacht protest kan resulteren in gewonden of schade.”

Overheid

Aan het eind van de paper staat dat het onderzoek gesponsord werd door het Army Research Laboratory. Ook staat er dat het onderzoek niet per se het “officiële beleid” van de Amerikaanse overheid weergeeft. En het Amerikaanse leger geeft veel geld aan onafhankelijk onderzoek, waarvan veel niet per se ergens heen gaat.

Maar de paper stelt ook dat “de Amerikaanse overheid herdrukken mag produceren en verspreiden voor overheidsdoeleinden”. Volgens de paper zelf heeft het lab dat het onderzoek deed “het uitgebreide onderzoek en analysetools ontwikkeld voor zijn directe missie voor doorlopende ontwikkelingen en aquisitieprogramma’s ” van het Amerikaanse leger.

Het Pentagon heeft niet op interviewverzoeken van Motherboard gereageerd. Ook de schrijvers van de paper reageerden hier niet op.

Foto: Shutterstock.com