Het komt steeds vaker voor: betalen met je telefoon of smartwatch in de winkel. Sterker nog, dit kwam in oktober een recordaantal keer voor. Dat meldt Nieuwsuur op basis van cijfers van Betaalvereniging Nederland. Er werd maar liefst 15 miljoen keer met een smartphone betaald.
Zodra we over records beginnen te praten, klinkt het direct alsof een groot deel van die betalingen met smartphones plaatsvond. Dat is echter niet waar. Hoewel het gebruik van smartphones voor pinbetalingen toeneemt, is het nog altijd maar een fractie van alle betalingen.
Toch was het wel een maand van records. Er waren ruim 400 miljoen pinbetalingen in oktober, waarvan er 300 miljoen contactloos waren. Die beide aantallen zijn ook records voor Nederland. Maar slechts 15 miljoen van die contactloze betalingen gebeurde dus met een smartphone.
Apple Pay is aanstichter
introductie van Apple Pay werd er namelijk veel minder met smartphones betaald, ook al kan dat al jaren met Android-telefoons. Maar toen Apple Pay kwam, werd dit opeens veel meer gedaan.
De aanstichter van de groei is Apple Pay, stelt de Betaalvereniging Nederland tegenover Nieuwsuur. Voor deToch is de pinpas nog verre van dood, stelt de Betaalverniging Nederland. Niet iedereen wil met een smartphone betalen en bovendien moet hiervoor wel de infrastructuur aanwezig zijn. Buiten Europa is die infrastructuur niet overal aanwezig en moet je dus toch echt je pinpas gebruiken om te betalen.
Bovendien worden er vraagtekens gezet bij dergelijke nieuwe manieren van betalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet bijvoorbeeld onderzoek naar tech-bedrijven en hun activiteiten op de betaalmarkt. De ACM wil weten wat bedrijven doen en welke effecten dat heeft voor consumenten en bedrijven. Ook wordt onderzocht of er nog wel genoeg ruimte overblijft voor concurrentie.