Satya Nadella (Microsoft): ‘Mensen moeten niet vervangen worden door AI’

Volgens Satya Nedella, CEO van Microsoft, moeten bedrijven uitkijken met kunstmatige intelligentie die mensen kan vervangen. Dit zei hij gisteren tegenover persbureau Bloomberg. “Het is belangrijk dat mensen hun tijd efficiënter kunnen gebruiken, niet dat ze vervangen worden”, aldus de topman.

“Dit jaar wordt belangrijk voor de democratisering van kunstmatige intelligentie. Het meest spannende voor mij is niet alleen onze eigen toekomst voor de kunstmatige intelligentie die we nu al in onze producten zien, maar ook om de mogelijkheden van deze technologie te pakken en ze in de handen van elke ontwikkelaar en elke organisatie te leggen.” Nadella werkt met Microsoft nu aan applicaties voor consumenten en industrieën die zelfstandig conclusies kunnen trekken over hun omgeving.

Ook waarschuwt Nadella voor arrogantie. “Er is een dunne lijn tussen arrogantie en zelfvertrouwen. Er is altijd een kans dat die verwaandheid terugkomt, dat we trends missen. De enige indicator voor succes op de lange termijn is: hoe goed is de cultuur binnen je bedrijf?”

Concurrentie

Microsoft heeft ondertussen echter ook een aantal flinke stappen gemaakt op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zo maakt vliegtuigbedrijf Japan Airlines gebruik van de augmented-reality-toepassingen mogelijkheden van Microsoft om de motoren van vliegtuigen te simuleren. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld monteurs trainen.

Ondertussen werken concurrenten aan kunstmatige intelligentie om gesproken conversaties mogelijk te maken. Google heeft Translate bijvoorbeeld opnieuw gebouwd met neurale netwerken om onder meer de accuraatheid te verbeteren.

Nadella is enthousiast over dit soort ontwikkelingen. “We moeten hier ook concurreren en elkaar vooruit duwen, en dat blijven we ook doen. Maar Microsoft voegt ook iets unieks toe: we democratiseren de toegang tot de tools die we zelf ook gebruiken, zodat iedere ontwikkelaar ze kan gebruiken om zijn eigen intelligentie te creëren.”