Slimme thermostaat is populair in Nederland, maar we kopen hem niet los

Een op de twaalf huishouden huishoudens in Nederland is in het bezit van een slimme thermostaat. Dat komt neer op ongeveer 600.000 huishoudens. Tot die cijfers komt marktonderzoekbureau Multiscope in zijn Smart Home Monitor, waarin het bureau inzicht geeft in het bezit en gebruik van smart home-producten.

Het is niet verrassend dat Toon, de slimme thermostaat van Eneco, de grootste is. Eén op de drie slimme thermostaten in Nederland komt van de energiemaatschappij. Daarna volgen de Easy van Nefit (14%), de E-thermostaat van Essent (9%), de evohome van Honeywell (8%) en de Nest thermostaat (4%). Het onderzoek van de Smart Home Monitor is uitgevoerd onder 6000 Nederlanders.

Bijna de helft van de huishoudens met een slimme thermostaat kreeg het apparaat bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Volgens Multiscope zou 13 procent van de huishoudens een slimme thermostaat overwegen.

Uit die gegevens kun je de conclusie trekken dat mensen vooralsnog weinig behoefte hebben om zelf een slimme thermostaat te kopen. Volgens het onderzoek zijn de mensen die het apparaat eenmaal in hun bezit hebben wel blij met het apparaat. Gebruikers noemen met name het gemak, het inzicht in energieverbruik dat het biedt en de daaruit voortkomende kostenbesparing als pluspunten.