Sonos Arc vanaf 10 juni beschikbaar: Is de nieuwe soundbar van Sonos zijn prijskaartje waard?

Met de introductie van een nieuwe soundbar neemt Sonos direct ook afscheid van zijn twee oudste voorgangers. Hoewel de Sonos Arc feitelijk de opvolger is van de Playbar, is het voor Sonos ook direct de aanleiding om afscheid te nemen van de Playbase. Het geeft nog maar eens aan hoeveel druk er op de nieuwe soundbar van Sonos ligt.

En die druk was er ook zonder het afscheid van de Playbar toch al, wellicht. Want sinds zijn introductie in 2013 bleef het eigenlijk lang stil rond de succesvolle eerste soundbar van Sonos. En dat terwijl alle geruchten zeker de laatste 3 jaar boekdelen spraken rond de verwachtingen en de populariteit van de soundbar.

En zelf besloot Sonos nog eens de lat te verplaatsen, door de Arc uit te rusten met ondersteuning voor Dolby Atmos. En door de speaker alleen beschikbaar te maken voor gebruikers van de veelbesproken nieuwe software, de Sonos S2 app.

Oh ja en het prijskaartje is ook nog eens bijna het dubbele van mijn persoonlijke favoriet, de Sonos Beam. Je kunt je voorstellen dat ik niet kon wachten om met de Sonos Arc aan de slag te gaan.

Design

Als je nu een compacte(re) soundbar hebt staan, is de Arc op eerste aanzicht even wennen. Met een breedte van 114 cm is de speaker duidelijk ontworpen om te combineren met de grotere TV’s.

Volgens Sonos zelf past de Arc visueel gezien het beste bij een tv (vanaf) 55 inch, maar in de praktijk vond ik hem dan toch iets te prominent. Bij aanvullende tests in combinatie met een 65 inch scherm vond ik het al wat beter in verhouding, maar dat is natuurlijk ook persoonlijke smaak.

Ter vergelijk: de Playbar was ongeveer 90 centimeter breed, de in 2018 gelanceerde Beam 65 centimeter. Met een hoogte van 8.5 centimeter is de Arc net zo hoog als de Playbar – en dus in sommige gevallen nog steeds te hoog om onder je tv te zetten als deze op de voet staat.

Toen ik de Arc eenmaal naast Beam had staan, wat dat wel even schrikken. Maar eenmaal ‘op zich zelf’ is de Arc een stuk subtieler dan zijn maten op voorhand doen vermoeden. Dat is grotendeels te danken aan het ronde ontwerp van de soundbar, die daarmee aansluit bij de recentere ontwerplijn van de One, Beam en de nieuw aangekondigde Five.

Aan de bovenkant van de Arc vinden we de tiptoetsen voor bediening, net daaronder zien we de ledjes door de gaatjes van het intussen bekende ‘Sonos’-mesh heen schijnen. Overigens zitten onder die 74.000 gaatjes ook de microfoons weggewerkt, want ook de Arc is uitgerust met ondersteuning voor Google Assistent en Amazon Alexa.

Rijk uitgerust

Hoewel je het aan de achterkant van de Arc niet kunt zien, is de soundbar bijzonder rijk uitgerust. Achterop vinden we de usual suspects: een aansluiting voor het netsnoer, een Ethernet-poort om je  Arc eventueel bedraad aan te sluiten en een HDMI-poort om hem aan je tv te koppelen.

Ook bij de Arc vind je een verloopstekkertje om hem aan te sluiten via optische kabel, maar daarmee doe je de Arc eigenlijk te kort. De soundbar ondersteunt namelijk als eerste Sonos-product de  nieuwe eARC-standaard voor HDMI. Deze Enhanced  Audio Return Channel zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gebruik  kunt maken van de ondersteuning van Dolby Atmos.

Intussen ondersteunen diverse grote streamers (Netflix, Amazon, Apple TV en DIsney+) Dolby Atmos, dus je zult geheid iets online kunnen vinden om in Atmos te kunnen bewonderen. De grote mits is echter je tv. Want ondanks het feit dat je tv ARC en/of eARC ondersteunt, is dat nog geen gegeven dat de tv het ook ondersteunt én doorgeeft via HDMI. Vooral dat laatste is niet altijd het geval.

Overigens – en nu moet ik even wat meer de techniek in – is de nieuwe eARC-standaard niet verplicht om toch te kunnen genieten van een Dolby Atmos ervaring. Ook met een ‘gewone’ HDMI-verbinding kan Atmos worden doorgegeven, mits je tv ondersteuning biedt voor Dolby Digital+ of Dolby True HD. Afhankelijk van bouwjaar en fabrikant is de kans dat je de beschikking hebt over Dolby Digital+ groter dan die van Dolby True HD. En je zult even de settings van je scherm in moeten duiken, ik was zelf toch iets langer bezig om te fixen dat de Philips OLED 873 (review in V2) de boel goed doorgaf.

De Dolby Atmos ervaring die vervolgens kon worden ervaren wordt mogelijk gemaakt door maar liefst 11 drivers die in de soundbar zijn verwerkt. Vooral de opstelling van deze drivers zorgt voor een unieke luisterervaring.

Zo vinden we naast vier grotere woofers voorop er ook twee bovenop én twee aan de zijkant. De woofers bovenop zorgen er voor dat het geluid via je plafond wordt weerkaatst  om het gevoel te geven dat het geluid echt van rondom komt.

Ter ondersteuning vinden we aan de voorkant dan nog 3 kleinere tweeters. Eentje in het midden van de Arc en twee aan de zijkanten, tussen de woofers. Deze twee staan opvallend naar buiten gericht, waardoor ze ook een ‘breder’ geluid de kamer in moeten helpen.

Geluid

Het was al weer even geleden dat ik een Atmos-soundbar had getest. Een snelle zoekopdracht in mijn persoonlijke archief (deze site) leerde me dat mijn laatste Atmos-test de Philips B8 was in 2017.

Een prima soundbar, die vooral in de vooraf ingerichte testkamer een echte Atmos-ervaring gaf, maar bij setup in eigen huiskamer daar de bal behoorlijk liet vallen. Daarnaast was Atmos nog niet de standaard die het drie jaar later wel is. Met ondersteuning door alle grote streamingdiensten is het veel logischer ook te willen investeren in een Atmos-soundbar.

Hoe groot het contrast tussen de Philips B8 en Sonos Arc in de huiskamer uiteindelijk is, kan ik vooralsnog geen uitsluitsel over geven. Voor deze review is de Arc getest op de redactie, aangezien we bij de soundbar een beta-versie van de S2 app van Sonos kregen en het advies was om ten tijden van de review de Arc ((en app) nog niet toe te voegen aan een bestaande Sonos-setup.

Maar als de rijke geluidservaring die de Arc daar al gaf – in een wijd open ruimte met vrij  laag plafond – een indicatie is, dan is het een zeer veelbelovend vooruitzicht.

Vooral films met Atmos-ondersteuning denderen de kamer in. Regendruppels, de wieken van een helicopter, het piepen van banden. Details zijn overal om je heen te horen en films die je misschien al kan dromen krijgen een volledig nieuwe dimensie. Waar ik bij de Beam de optie om spraak te verduidelijken in de Sonos-app standaard aan heb staan, is het bij de Arc niet nodig. Ook spraak komt kristalhelder door – misschien wel de grootste verbetering ten opzichten van de Playbar, Playbase en Beam.

Zo indrukwekkend als het geluid bij films (en series) is, zo bescheiden is het geluid bij het afspelen van muziek. Niet teleurstellend, want de geluidskwaliteit bij muziek is wat we intussen gewend zijn van Sonos en dus nog altijd van uitstekende kwaliteit.

Misschien liggen de verwachtingen hoger, inherent aan het grotere formaat ten opzichte van de Beam of de innovaties jaren na de Playbase. Maar het feit is dat de de Arc muzikaal out-of-the-box een tikkie underwhelming lijkt.

En dat terwijl de Arc voor muziek wel degelijk alle drivers inzet. Daar waar de kamer zich bij films vult met geluid, blijft het bij muziek vrij plat en indirect. Je kunt het natuurlijk omdenken, want waar met name de Playbase in de hoge frequenties vaak iets te hoog piekte, blijft muziek bij de Arc wel evenredig qua klank. Ik heb niet side-to-side kunnen luisteren, maar via AirPlay leken de Arc en Beam bijvoorbeeld niet ver uitelkaar te liggen.

Uiteraard is de Arc via de app ook nog helemaal te finetunen qua klank. Daarnaast ben ik erg benieuwd hoe de Arc zich houdt op het moment dat hij wel in een volledige Sonos-omgeving wordt opgenomen. Met name de toevoeging van twee satellietspeakers (in de vorm van bijv de One) en de Sub zouden een fors verschil kunnen maken, ook op muzikaal gebied.

Overigens zou een toevoeging van een Sub voor puur home cinema toepassingen misschien niet eens nodig zijn. De Arc mist dan misschien wel de diepte in het lage segment die bijvoorbeeld de Playbase had dankzij zijn unieke vorm, de rijke 3D-ervaring maakt in dat gemis een heleboel goed.

Topuitbreiding met prijskaartje

Het is gemakkelijk uit te leggen waarom de Sonos Arc de topuitbreiding van je home cinema is of de soundbar die je zeker moet overwegen op het moment dat je daar mee aan de slag wil.

Begrijp me niet verkeerd: het prijskaartje van €899 is fors. Bijzonder fors. Maar het is wel mogelijk om met één aanschaf jezelf te voorzien van een prachtige Dolby Atmos ervaring, een slimme speaker in je woonkamer die je smart home helemaal up-to-date brengt en dat ook nog eens in een prachtige vormgeving.

Dat laatste is een acquired taste, dat realiseer me. De forse Arc past niet bij elk formaat tv even vanzelfsprekend. Maar bij het juiste schermoppervlak staat of hangt de Arc prachtig. Het is in designtaal een reuzensprong van de Playbar naar de Arc, in positieve zin.

Met zo’n prijskaartje is de Sonos Arc natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar als je oprecht op zoek bent naar een kwalitatieve Dolby Atmos-speaker zal het geen bedrag zijn dat je schokt. Een groot deel van dat segment is vaak nog een stuk duurder, is minder veelzijdig en maar weinig merken hebben een soundbar met een vergelijkbare Atmos-ervaring op de markt.

Ben je op zoek naar dé topuitbreiding van je home cinema? Staat bij jouw standaard de popcorn klaar en de nieuwste films op je watchlist? Zoek je het juiste geluid bij de investering die je hebt gedaan qua schermoppervlakte? Check dan zeker de Sonos Arc en laat je wegblazen.

Ben je op zoek naar een veelzijdige soundbar die juist ook tot zijn recht komt bij kleinere tv’s, met een veelzijdig karakter en een slimme assistent voor een zachter prijsje? Voor jou en alle mensen uit die doelgroep blijft de Sonos Beam mijn tip.

De Sonos Arc (€899) is beschikbaar in het wit en zwart en is verkrijgbaar via
Coolblue, Amazon of Bol

Eindoordeel

Sonos Arc

8.3

Pluspunten

  • Dolby Atmos
  • Prachtig design
  • Bijzondere geluidservaring

Minpunten

  • Muzikaal minder sterk
  • Past niet in elk interieur
De Sonos Arc is een soundbar van de Amerikaanse audiofabrikant. De Arc is de eerste soundbar van Sonos die Dolby Atmos ondersteunt.
Design
8.0
Gebruiksgemak
9.0
Geluidskwaliteit
8.0
Prijs/Kwaliteit
8.0