SpaceX gaat vanaf 2019 eigen satellieten de ruimte in sturen

SpaceX start in 2019 met het lanceren van satellieten die bedoeld zijn om een eigen wereldwijd internetnetwerk op te zetten. Dat schrijft Patricia Cooper, vice-president op het gebied van Satellite Government Affairs bij SpaceX, in een brief aan de Amerikaanse Senaat.

Dat SpaceX zelf internetsatellieten rond de aarde wil laten zweven wisten we al een paar jaar. Eind vorig jaar werd dit plan van Elon Musk al wat concreter, doordat SpaceX officieel toestemming vroeg voor de uitvoering ervan. Nu is dus ook duidelijk dat de eerste satelliet al over twee jaar de ruimte in moet.

De volledige planning bestaat uit het lanceren van een prototype begin 2018. Verloopt dat zoals verwacht, dan gaan de satellieten vanaf 2019 de ruimte in en moet het netwerk vijf jaar later, in 2024, operationeel zijn. In eerste instantie gaat het om 800 stuks, die samen moeten zorgen voor supersnel internet in heel de VS en Puerto Rico. Voor een wereldwijd netwerk zijn er 4425 nodig, denkt het bedrijf.

Falcon 9

SpaceX gaat de satellieten uiteraard lanceren met zijn eigen Falcon 9-raketten. Doordat deze kunnen worden hergebruikt is het voor het ruimtevaartbedrijf relatief goedkoop om het netwerk te realiseren. De afgelopen jaren bewees SpaceX dat het raketten kon laten landen. Vorige maand werd er ook daadwerkelijk een raket hergebruikt. Een doorbaak voor de ruimtevaart.

Voor SpaceX is het lanceren van satellieten trouwens niets nieuws. Met de Falcon 9-lanceringen gingen de afgelopen jaren al satellieten van andere bedrijven de ruimte in.