Spot: robothond die zijn evenwicht niet verliest

Boston Dynamics heeft met ‘Spot’ een nieuwe robot toegevoegd aan de toch al indrukwekkende robotcollectie. De robots van het bedrijf zijn gebaseerd op dieren(bewegingen).

Al voordat Boston Dynamics werd overgenomen door Google in 2013, maakte het bedrijf diverse ‘robotdieren’. Vandaag werd Spot, de nieuwste robot, gepresenteerd door het bedrijf.

Evenwicht

Spot is een kleine, lichte en behendige opvolger van BigDog, een ander robotdier van Boston Dynamics. Het robotdier laat buitengewone prestaties zien en ontvangt vooral veel lof vanwege de goede balans die de robot heeft.

Zo demonstreerde een medewerker de balans van de robot door Spot een trap te verkopen. Wonder boven wonder bleef Spot op de been en verloor de robot zijn evenwicht niet. Hierbij maakt de robot gebruik van dierenbewegingen.

robot hond spot

De 72 kilogram wegende robot heeft geen enkele moeite om te lopen of te rennen. De snelheid van Spot is niet bekend, maar de robot kan met gemak hardlopende personen bijhouden. Vanwege zijn kleine omvang kan de robot zowel binnenshuis als buitenshuis gebruikt worden.

Daarnaast is de robot ook in staat om heuvels op en af te lopen en kan Spot zelfs trappen beklimmen. Spot is hiertoe in staat door de hulp van sensoren, die obstakels detecteren. Hierdoor weet Spot precies waar hij loopt en kan hij obstakels vermijden.

Waar Spot precies voor ingezet gaat worden weten we niet, maar de robot zou uitstekend gebruikt kunnen worden om gevaarlijke gebieden te verkennen. Daarnaast is het ook mogelijk dat de robot wordt ingezet als ‘koerier’ op plekken die moeilijk begaanbaar zijn voor mensen.