Heb jij al een Spotify jaaroverzicht gemaakt?

Het maken van een Spotify jaaroverzicht is inmiddels traditie voor de fervente Spotify gebruiker. Of je nou het liefste werkt bij de rustgevende klanken van Gregory Porter of liever deadlines wegtikt met een beetje Armin van Buuren op de achtergrond: vast staat dat je het afgelopen jaar tijdens je werk of studie vast weer volop muziek hebt geluisterd via apps zoals Spotify of Sonos.

Maar welke platen je nou echt het meest gedraaid hebt, dat weet je zo misschien niet 1, 2, 3 op te noemen. Vaak zijn dat hele andere nummers dan je zelf zou verwachten. Vandaar dat het maar goed is dat je met Spotify Wrapped zelf een handig eigen jaaroverzicht kunt laten maken. En delen met je collega’s natuurlijk.

Spotify jaaroverzicht

Je kunt het Spotify jaaroverzicht zelf vrij gemakkelijk maken door naar de Spotify Wrapped website te gaan en een verbinding met je Spotify account te maken. In het jaaroverzicht krijg je allerhande statistieken over je muziekconsumptie in 2017: hoeveel minuten je naar muziek luisterde, hoeveel verschillende artiesten en genres je hebt ontdekt.

Na een aantal snelle feitjes, wordt je zelfkennis op de proef gesteld. Spotify Wrapped begint namelijk met een soort pop quiz over je eigen muzieksmaak die in de praktijk nog best moeilijk blijkt te zijn. Raad jij wat je favoriete nummers en artiesten waren? Bij elke vraag krijg je vijf opties voorgelegd en moet jij beslissen welk antwoord volgens jou de juiste is. En dat is moeilijker dan je denkt. 

Twee nieuwe playlists

Zodra je alles hebt geraden, krijg je een gloednieuwe Spotify afspeellijst met je 100 favoriete nummers van afgelopen jaar. Deze is automatisch toegevoegd aan jouw Spotify account. Ook volgt een korte analyse van jouw luistergedrag vergeleken met je leeftijd. Luister je bijvoorbeeld meer naar pop (<25 jaar) of opera (>45 jaar)?

Na alle confrontaties met je eigen muziekgedrag, krijg je nóg een playlist. Dit keer worden alle nummers die je dit jaar niet beluisterde verzameld, maar die je mogelijk wel had wíllen horen. Zo kun je aan het eind van het jaar je gebruikelijke repertoire mooi nog even uitbreiden met nieuwe nummers. En laat er nu niets leuker zijn dan het ontdekken van nieuwe muziek. Een goed voornemen voor 2018!