‘Techgiganten schrijven kritische brief aan Trump over immigratieban’

Donald Trump kan vanuit de techsector opnieuw flink wat kritiek verwachten over zijn inreisverbod voor mensen uit zeven landen. Facebook, Apple, Google, Microsoft, Uber, Stripe en Amazon werken volgens Bloomberg namelijk aan een gezamenlijke brief aan de president. Volgens bronnen uiten de bedrijven hun zorgen in de brief en bieden ze aan om mee te denken over een alternatief beleid.

Op dit moment circuleert er een conceptversie tussen de bedrijven. Daarin staat onder meer dat de techgiganten en een aantal bedrijven uit andere sectoren die ook meewerken aan de brief het belangrijk vinden dat de nationale veiligheid wordt bewaakt. “Maar we zijn bezorgd dat uw recente maatregel gevolgen zal hebben voor veel visumhouders die hier in de Verenigde Staten hard werken en bijdragen aan het succes van ons land.”

Daarnaast merken de bedrijven op dat ze “duizenden Amerikanen en een aantal van de meest getalenteerde mensen uit andere landen inhuren, die samenwerken om onze bedrijven te laten slagen en onze totale werkgelegenheid vergroten”. Aan het einde van de brief wordt president Trump gevraagd om de bedrijven te gebruiken als “middel om een immigratiebeleid te maken dat zowel het werk van Amerikaanse bedrijven ondersteunt als de Amerikaanse waarden weerspiegelt”.

De bedoeling is dat de brief aan het eind van deze week verstuurd wordt. De bedrijven hebben tot nu toe nog niet gereageerd op de conceptversie die in handen is van Bloomberg.

Rechtszaak

Dankzij het inreisverbod, ook wel moslimban genoemd, mogen burgers uit Iran, Irak, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië de Verenigde Staten niet langer binnenkomen. Wel is er inmiddels een uitzondering gemaakt voor mensen met een permanente verblijfsvergunning. Heb je slechts een tijdelijk werkvisum, dan word je wel door de maatregel getroffen. Vrienden en familie van Amerikaanse inwoners uit de eerder genoemde landen mogen bovendien niet meer bij je op bezoek komen.

De maatregel heeft flinke gevolgen voor techbedrijven, aangezien zij veelal met buitenlandse medewerkers werken. Er was dan ook flink wat kritiek op de immigratieban. Microsoft, Amazon en Expedia hebben zich inmiddels aangesloten bij een rechtszaak tegen de maatregel in Washington. Tim Cook zegt ook juridische stappen te overwegen.

Verschillende bestuurders van techbedrijven, die vaak veel buitenlandse medewerkers hebben, uitten eerder al kritiek op het verbod. Amazon, Microsoft en Expedia sloten zich aan bij een rechtszaak tegen de maatregel, en Apple-directeur Tim Cook zei ook juridische stappen te overwegen.

In onze podcast Rush Talk spraken we gisteren al over de reacties van techbedrijven op het inreisverbod van Trump.