Treemetrics gebruikt lasers om gezondheid van bomen te bepalen

Lasers zijn waarschijnlijk niet de eerste oplossing waar je aan denkt wanneer het over het behouden van het milieu gaat. Toch wist het Ierse bedrijf Treemetrics door middel van lasers het oogsten van hout een stuk efficiënter te maken.

Het bedrijf gebruikte hiervoor de ‘laser rader-technologie’ genaamd LIDAR (light detection and ranging). Door middel van LIDAR wordt er 3D-data gegenereerd over de dichtheid en vorm van de bomen. Deze data wordt omgezet in de kleurige 2D-presentatie zoals deze op de afbeelding te zien is.

De afbeelding geeft de managers daarna informatie over hoeveel stukken hout er uit een bepaalde boom kunnen worden gehaald en wat de kwaliteit van het hout is. Volgens Engadget gaat er momenteel namelijk vaak zo’n 20 procent van het potentiële hout uit commerciële bossen verloren tijdens het oogsten.

Door het combineren van de LIDAR-technologie met gegevens van de European Space Agency’s, zoals luchtfoto’s en foto’s gemaakt door drones, is Treemetrics in staat om dit percentage flink te verlagen.

Naast dat de technologie behoorlijk waardevol is, ziet het er ook nog eens magisch uit! De technologie wordt momenteel gebruikt door staatsbosbeheerders uit 26 verschillende landen om verspilling van hout tegen te gaan.