Voortaan ook commando’s schreeuwen naar je tv: Google Assistent komt naar Android TV

Google toonde in september haar nieuwe Assistant aan de wereld in de app Allo. Inmiddels zit deze digitale assistent ook in de Google Home en de Google Pixel. Maar Google zou Google niet zijn als zijn ambities niet groter waren dan dat. In de komende maanden wordt het bereik van de Assistant dan ook verder uitgebreid, door hem in de Android TV te stoppen. Dit heeft Google vandaag bekend gemaakt tijdens CES.

De update voor Android TV wordt de komende maanden alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. Wanneer Nederland volgt, is vooralsnog niet bekend, op dit moment spreekt Google Assistent nog geen Nederlands. Wel weten we dat de Assistant naar de NVIDIA SHIELD en iedere Android TV met Android 6.0 Marshmallow of 7.0 Nougat komt.

Gebruik

Maar wat kun je er dan mee? Vrij simpel: via spraakcommando’s je televisie besturen. Je hoeft dan dus niet langer te typen of met je afstandsbediening naar een bepaalde aflevering te scrollen, je zegt simpelweg wat je wilt zien en de Assistant regelt het voor je. Denk bijvoorbeeld aan: “Speel Stranger Things af op Netflix” of “Zoek op YouTube naar Jimmy Kimmel”. Dit is vergelijkbaar maar met hoe Siri werkt op de Apple TV.

Interessant is dat je niet helemaal overnieuw hoeft te beginnen als je een tweede vraag of commando hebt. In het geval van YouTube kun je bijvoorbeeld zeggen: “Speel de tweede af” en Assistant doet het voor je.

Ook kun je je televisie straks vragen gaan stellen. Denk bijvoorbeeld aan “Hoe lang duurt het om naar mijn werk te komen?” of “Kun je me meer vertellen over Jurassic Park?”. Daarnaast kun je via je televisie de rest van je huis besturen, bijvoorbeeld om je slimme lampen te dimmen.

Assistant wordt groter

En het blijft niet bij Android TV. Google Assistant komt namelijk met de tijd naar meer platformen. Zo moeten uiteindelijk ook smartwatches met Android Wear 2.0 en auto’s met Android hier gebruik van kunnen maken.