WhatsApp gaat toch gebruikersdata delen met Facebook

Het lijkt er op dat WhatsApp toch gebruikersgegevens gaat delen met moederbedrijf Facebook. In een bèta van de mobiele app heeft WhatsApp op een aantal punten de gebruikersvoorwaarden aangepast, waarbij expliciet melding wordt gedaan van het delen van data met Facebook.

Dat ontdekte Androidworld bij het doorspitten van de nieuwe voorwaarden. Bij het opstarten van de WhatsApp-bèta moet een gebruiker akkoord gaan met nieuwe voorwaarden. Daarmee vervangt WhatsApp de eerdere voorwaarden die sinds 2012 actief waren, die nog geen rekening hielden met de Facebook-overname.

WhatsApp wimpelt er in de nieuwe voorwaarden geen doekjes om. Onderstaande tekst staat vrij duidelijk vermeld:

Share my WhatsApp account information with Facebook to improve my Facebook experiences.

Vlak na de overname schreef WhatsApp-CEO Jan Koum dat WhatsApp zelfstandig zou blijven opereren. Dat werd door sommigen geïnterpreteerd als bevestiging dat de twee netwerken geen data zouden gaan uitwisselen. Eind 2014 bleek al dat Facebook data met WhatsApp wilde delen. Dat gaat nu ook andersom gebeuren.

De ervaring van Facebook moet worden verbeterd, wat doet vermoeden dat je binnenkort informatie uit WhatsApp op het sociale netwerk zult aantreffen. Al zal dat nog eventjes duren: omdat de aangepaste voorwaarden alleen nog in de bèta zitten, zijn ze nog niet officieel van kracht.