Zo begin je (op een gezonde manier) weer met sporten

Beginnen met sporten, hardlopen

Helaas voor ons waren de sportscholen enige tijd dicht als gevolg van de pandemie. Maar sinds afgelopen zaterdag mogen we eindelijk weer buiten én binnen sporten. Maar kun je op een gezonde manier weer beginnen met sporten als je een tijdje gestopt was?

Natuurlijk mochten we de afgelopen tijd nog wel buiten sporten. We konden dus lekker buiten schaatsen op de kunstijsbaan en we konden ook buiten fitnessen en hardlopen. Maar misschien vond je het – net als ondergetekende – buiten wel erg grijs, guur en koud om daar actief te zijn. In dat geval is de kans groot dat je al enige tijd niet echt hebt gesport.

Nu alles op sportgebied weer open is, is het dus een goed moment om die goede voornemens en oude gewoontes af te stoffen en weer in beweging te komen.

Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Je spieren zijn het misschien niet helemaal meer gewend en die bank is wel heel aanlokkelijk geworden. Daarom geven wij wat tips om toch weer op een gezonde manier in beweging te komen.

Stel niet uit en plan

Van uitstel komt afstel, dat weten we allemaal. Dus het beste moment om weer te beginnen met sporten, is vandaag. En stop daar niet, maar maak direct een planning voor wanneer je gaat sporten. Zo hoef je er op een later moment geen tijd meer voor te maken, die heb je al gevonden.

Begin rustig

Hoe extreem fit je voor je sportpauze ook was en hoe vaak je ook ging sporten, de afgelopen weken heeft je lichaam toch vooral stilgezeten. Begin dus niet direct weer op dat enorm hoge niveau te sporten, maar gun je lichaam even de tijd om weer te wennen aan al die beweging.

Simpel gezegd begin je dus met een minder zware training en ook een minder lange training. De kans is groot dat je lichaam in het begin wat tegensputtert en op deze manier geef je het de kans om daar doorheen te komen.

Dit betekent dus ook dat je in het begin niet te veel van jezelf moet verwachten. Je oude niveau komt echt wel weer terug, maar gun het wat tijd. Het gaat waarschijnlijk sneller dan je denkt!

Beginnen met zwemmen

Foto: Shutterstock.com

Waarom sport je?

Zoals gezegd: na al die tijd niet sporten klinkt op de bank zitten met een zak chips en een fijne serie ook wel erg verleidelijk. Waarom stond je eigenlijk al die avonden in de sportschool? Waarom zwom je al die baantjes? Je kunt toch ook lekker hier zitten en relaxen!

Dit is natuurlijk een mindset die je wil voorkomen, maar dat kost wat meer moeite als je uit je routine bent gevallen. Daarom is een belangrijk onderdeel van weer beginnen met sporten het hervinden van je motivatie. Bedenk waarom je aan het sporten was, hoe lekker het voelde om te trainen. Werkt dat niet voldoende? Ga dan samen met iemand sporten en motiveer elkaar! Dat is nog gezelliger ook.

Zorg voor voldoende rust

Sporten is goed voor je lijf, maar ontspanning is dat ook. Zorg dus dat je ook genoeg rust neemt tussen het sporten door. Zorg voor een goede nachtrust (lees: ga eens op tijd naar bed, in plaats van een nieuw seizoen op Netflix bingen) en zorg voor voldoende rust.

Die rust neem je ook door af te wisselen in je sporten. Je kunt per dag verschillende spiergroepen trainen, wandelen en hardlopen afwisselen of cardio- en spiertrainingen afwisselen. Zo voorkom je dat je helemaal niets doet, maar zorg je ook dat je lichaam niet overbelast raakt.

Beloon jezelf

Ook al hervind je je motivatie, maak je een goede sportplanning en begin je rustig, het is altijd lastig om je oude ritme weer op te pakken. Dus beloon jezelf als dit wel lukt! Ben je daadwerkelijk wezen hardlopen, fitnessen, zwemmen of schaatsen? Beloon jezelf dan met iets lekkers, een leuk dagje naar de sauna of toch het bingen van dat nieuwe seizoen op Netflix. Zo motiveer je jezelf nog extra om te blijven sporten!

Beeld: Shutterstock.com