Zo bouw je zelf een Amazon Echo voor een paar tientjes

In de VS is er de laatste maanden veel aandacht voor de Amazon Echo. Deze speaker is namelijk uitgerust met Alexa, de slimme assistent van Amazon die vergelijkbaar is met Siri. Maar in plaats van dat ie in je telefoon of smartwatch zit, staat Alexa dus in je huis en luistert ze altijd mee om een opdracht uit te voeren. Alexa is ook opener dan haar concurrenten en ondersteunt bijvoorbeeld Spotify voor muziek en IFTTT om zelf opdrachten te kunnen definiëren.

Het is mogelijk om de Echo in Nederland te gebruiken, maar dan moet je hem wel uit de VS halen. Daarnaast spreekt hij enkel Engels. Wil je toch met Alexa aan de slag, dan kun je overwegen om zelf een Echo te bouwen. Een ontwikkelaar van Amazon heeft een handleiding online gezet waarmee dit kan.

De benodigdheden: een Raspberry Pi, een USB-microfoon, een toestenbord+muis en de nodige kabels. Dit kost je een paar tientjes, tegenover ruim 160 euro voor de Echo. Je bent alleen wel een aantal uren zoet om hem te bouwen.

Het project heeft één groot nadeel: je zelfgemaakte Echo luistert niet continu mee, maar je moet hem activeren door op een knop te drukken en na je spraakcommando weer op een knop te drukken. Daarmee verlies je juist die functionaliteit die de Echo zo handig maakt. Maar wie weet is er wel een ontwikkelaar die nog uit weet te vogelen hoe dit probleem op te lossen is.