Mark Zuckerberg zat gisteren urenlang in het Amerikaanse Congres, om verhoord te worden over het Libra-project. Het verhoor ging echter over meer dan dat. Het liep uit op een marathonsessie aan kritiek op Facebook en het Libra-project, waarbij Zuckerberg Congresleden niet leek te overtuigen. Dat schrijft The Verge.
Cambridge Analytica tot het ‘per ongeluk’ opslaan van e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers.
Facebook heeft zich de afgelopen jaren niet erg populair gemaakt onder privacy-voorvechters, politici en andere critici. Het ene privacyschandaal volgde het ander op, vanHet is dan ook niet vreemd dat de wereld nogal sceptisch reageerde toen het bedrijf aankondigde een cryptovaluta genaamd Libra te lanceren. En die kritiek is niet minder geworden. Zuckerberg zei tijdens de hoorzitting dat ook dat hij begrijpt dat Facebook niet de “ideale boodschapper is”.
“We hebben de afgelopen jaren veel problemen gehad en ik weet zeker dat mensen liever hadden gezien dat ieder ander dan Facebook dit idee naar voren schoof”, aldus de CEO tijdens de hoorzitting.
Niemand is overtuigd
De antwoorden van de CEO leken Congresleden echter niet echt te overtuigen. Zuckerberg was vooral het mikpunt van kritiek.
Zo zei hij dat Facebook niet door zou gaan met het Libra-project totdat alle regelgevende organisaties in de VS hier groen licht voor geven. Maar ook die opmerking werd kritisch ontvangen. Congreslid Carolyn Malony eiste namelijk direct dat Zuckerberg een lijst noemde van alle regelgevers waar hij toestemming aan gaat vragen, om er voor te zorgen dat hij niemand mist.
Mocht de Libra Association overigens toch verder gaan met het project zonder dat er toestemming is, dan is Facebook “gedwongen” om de Association te verlaten, bevestigde de topman.
Komt de munt er nog wel?
De critici in het Congres zijn slechts de meest recente in een alsmaar groter wordende groep. Vanuit Europa klinkt kritiek, in de VS wordt gevraagd om de munt te pauzeren en zelfs partners van het project trekken zich inmiddels terug.
De Libra Association heeft inmiddels dan ook laten weten dat de munt vertraging op heeft gelopen. Het plan was om de munt volgend jaar te lanceren, maar waarschijnlijk lukt dat niet meer. Wanneer de Libra dan wel op de markt komt, is nog onbekend.