Tesla loopt op schema voor start productie Model 3

Tesla ontwerpt en bouwt prachtig elektrische auto’s, maar een productieplanning waarmaken bleek tot nu niet Tesla’s sterkste kant. De Model X kwam twee jaar geleden op de markt, maar dat was veel later dan gepland. En ook daarvoor al werd Tesla geplaagd door vertragingen.

Met de Model 3 staat Tesla voor een uitdaging: de productie ligt vele malen hoger dan bij de Tesla Model S en Model X, doordat er al meer dan 400.000 mensen een reservering hebben geplaatst. Daar komt bij dat Tesla inmiddels concurrentie heeft van bijvoorbeeld de GM met hun Chevrolet Bolt EV/Opel Ampera-E. Vertraging is eigenlijk geen optie bij de Model 3.

De productie start in juli en dan moeten er 5000 auto’s per week van de band rollen. Volgend jaar moet die productiecapaciteit worden verdubbeld. Volgens de kwartaalcijfers van Tesla loopt alles op schema om deze productiebeloftes waar te gaan maken.

Kwartaalcijfers

Met die cijfers werd ook bekend hoe Tesla er voor staat als bedrijf, maar dat lijkt aan de vooravond van de introductie van de Model 3 bijzaak geworden. Alle ogen zijn gericht op de productieketen van de autofabrikant van Elon Musk.

De kwartaalcijfers zelf zijn overigens prima. Tesla verdubbelde zijn omzet in het eerste kwartaal dit jaar ten opzicht van een jaar geleden. 2,7 miljard dollar staat er op de teller en het bedrijf produceerde 64 procent meer auto’s. Winstgevend was Tesla echter niet dit kwartaal. Door de gigantische investeringen die het bedrijf doet om te blijven groeien, maakte het 330 miljoen dollar verlies.