‘Holocaust-ontkenning mag op Facebook, ook als het bij wet verboden is’

Facebook blokkeert in veel landen berichten waarin de Holocaust ontkent wordt niet, blijkt uit een gelekt document van Facebooks moderatiebeleid dat in handen is van The Guardian. In veel landen is dat echter bij wet verboden.

In veertien landen is het ontkennen van de Holocaust bij wet verboden, stelt het document. Maar Facebook zou dit soort berichten alleen in Frankrijk, Duitsland, Israël en Oostenrijk blokkeren. Daar moeten de berichten wel voor gerapporteerd worden.

Volgens het document wordt Holocaust-ontkenning alleen in deze landen actief bestreden. Zegt iemand daar bijvoorbeeld dat het aantal slachtoffers van de Holocaust overdreven is of worden andere feiten gebagatelliseerd, dan wordt er ingegrepen.

Volgens een woordvoerder van Facebook is het landenaantal “niet accuraat”. Verdere informatie gaf het sociale medium echter niet.

Naaktfoto’s

Foto’s van de Holocaust met naakte mensen worden volgens het document ook toegestaan. De reden hierachter is dat de beelden nieuwswaardig kunnen zijn. Er mogen echter geen naakte kinderen op worden getoond.

Dat besluit staat in schril contrast met het verleden. Toen werd het sociale netwerk bekritiseerd omdat het geschiedenisfoto’s blokkeerde, omdat er naakte mensen op stonden. Vorig jaar werd bijvoorbeeld een foto van het Napalmmeisje van het platform verwijderd. Dat werd later, na veel kritiek, weer ongedaan gemaakt.