De toekomst van toegangskaartjes: ultrasoon geluid uit je telefoon

Papieren kaartjes voor concerten en festivals? Als het aan Ticketmaster ligt kan dat binnenkort verleden tijd zijn. Het bedrijf werkt namelijk aan Presence, een nieuwe technologie dat gebruikmaakt van ultrasoon geluid. Dat schrijft VentureBeat.

Voor de techniek wordt er samengewerkt met het bedrijf Lisnr, dat data via audio verstuurd. In het geval van Ticketmaster wordt de informatie van je toegangskaartje vanaf je smartphone via audio verstuurd naar de locatie van het evenement. Het voordeel is dat je sneller naar binnen kunt. Daarnaast weet Ticketmaster wie er op een evenement is, waardoor er fraude tegen kan worden gegaan.

Smart Tones

Lisnr maakt gebruik van Smart Tones. Dat zijn geluiden met een frequentie tussen 18,7 en 19,5 kHZ, die je vrijwel niet hoort. Locaties kunnen niet alleen kaartjes bij de ingang opvragen, maar ook ontvangers in bijvoorbeeld de concerthal ophangen. Daardoor kunnen ze volgen waar mensen zijn en ze specifieke berichten sturen. Denk bijvoorbeeld aan: “Ga terug naar je stoel.”

Volgens VentureBeat is het de bedoeling dat de techniek in de komende vier jaar wereldwijd wordt uitgerold. In de toekomst wil Ticketmaster Presence ook gebruiken om je spullen te laten kopen op een locatie, bijvoorbeeld bandshirts. Daardoor hoef je niet meer te betalen met een pinpas of via een NFC-chip. Ook wil het bedrijf artiesten de kans geven om op deze manier de interactie met het publiek aan te gaan.