Begint Trump een cyberdienst met Rusland, dan moet het Congres worden ingelicht

Mocht de Amerikaanse president Donald Trump een cyberdienst beginnen met Reuters, dan wordt hij verplicht om het Congres in te lichten. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel, schrijft Reuters. Op die manier moet het moeilijker worden voor Trump om banden aan te gaan met Rusland.

Congresleden kunnen als de wet aangenomen wordt een mogelijke samenwerking met Rusland beter onderzoeken of bekritiseren. Trump zou een rapport moeten aanleveren waarin beschreven wordt welke informatie gedeeld zou worden met Rusland, welke zorgen er zijn over spionage en hoe deze zorgen aangepakt worden.

Hacks tijdens verkiezingen

Het is een reactie op uitspraken van de president tijdens de afgelopen maand. Zo zei hij te willen samenwerken met Rusland om een cyberdienst te starten. De dienst moet onderzoek gaan doen naar hackaanvallen tijdens de presidentsverkiezingen vorig jaar.

Logischerwijs kreeg Trump veel kritiek op die uitspraken. Rusland wordt immers verdacht van de hacks tijdens de Amerikaanse verkiezingen. De president zei later dat er enkel over een cyberdienst gesproken is.

Overigens is het wetsvoorstel in juli al goedgekeurd door de inlichtingendivisie van de Senaat. Omdat er volgens de Senaat verwezen wordt naar gevoelige informatie, werd de tekst nu pas openbaar gemaakt.