Alibaba onthult autonome bezorgrobot voor verschepen goederen

Alibaba-autonome-robot

Alibaba heeft een autonome bezorgrobot onthuld die moet helpen bij het bezorgen van online gekochte goederen. De robot heet G Plus en wordt nu getest in het hoofdkwartier van het bedrijf in China, meldt The Verge.

De robot kan diverse pakketjes van verschillende afmetingen dragen. De box waar alles in zit kan namelijk van grootte veranderen, afhankelijk van het te bezorgen pakketje. Volgens Alibaba kan de robot bovendien vers eten bezorgen.

Het apparaat rijdt rond aan de hand van ingebouwde navigatie, die afhankelijk is van LiDAR om een 3D-kaart te maken. Zijn er meer mensen en auto’s in de buurt, dan rijdt de robot met een snelheid van bijna 10 kilometer per uur. Daardoor kan de robot op tijd remmen. De maximale snelheid is 15 kilometer per uur.

Zodra de robot op zijn bestemming aankomt, wordt het pakketje automatisch afgeleverd. Je kunt echter ook naar het apparaat toelopen, een PIN-code intoetsen en je bestelling uit het apparaat halen. De bedoeling is dat de robot aan het einde van dit jaar commercieel geproduceerd wordt.

Cainiao box

Daarnaast onthulde Alibaba de Cainiao box, die je naast je deur kunt installeren. Het is een opslagkluisje met gezichtsherkenning. De box gaat alleen open voor bezorgers en klanten.

Je kunt de temperatuur van de box op afstand besturen via een app op je telefoon. Krijg je dus eten bezorgd, dan kun je dat warm of koud houden. Deze box is echter alleen nog een concept. Wanneer hij uitgebracht wordt, is dan ook nog onbekend.