Amazontube: werkt Amazon aan eigen concurrent voor YouTube?

Het is geen geheim dat Amazon en Google ruzie hebben. Google kondigde eerder deze maand aan dat het YouTube van de Echo Show en de Fire TV gaat halen. Maar op diezelfde dag leek Amazon direct terug te slaan. Het bedrijf vroeg in Amerika twee patenten aan. Een voor iets genaamd “Amazontube” en een voor “Opentube”.

De namen lijken natuurlijk al vrij veel op die van YouTube. Maar er zijn meer overeenkomsten. In de aanvragen beschrijft Amazon de twee patenten namelijk als aanbieders van “niet te downloaden, vooraf opgenomen audio, video en audivisuele werken via draadloze netwerken”.

Gebruikers kunnen via de diensten “content, foto’s, video’s, tekst, data, plaatjes en andere elektronische werken delen”. Ook is er een lijst met onderwerpen voor die content opgenomen in de patentaanvragen, die uiteenlopen van dans en mode tot gaming en tech.

Het geheel klinkt behoorlijk als een streamingdienst die afhankelijk is van wat zijn gebruikers uploaden. Net zoals YouTube dat dus is. Volgens TV Answer Man kan de naam overigens nog wel voor wat juridische problemen zorgen. Er is immers een vrij duidelijke overeenkomst. Maar een naam kan altijd gewijzigd worden.

Domeinnamen

Wat ook opvalt is dat Amazon onlangs allerlei domeinnamen heeft geregistreerd, weet DomainNameWire. Onder die domeinnamen zitten bijvoorbeeld AlexaOpenTube.com, AmazonAlexaTube.com en AmazonOpenTube.com.

Natuurlijk gaat het vooralsnog alleen om patenten. En bedrijven als Amazon vragen regelmatig patenten aan, waarvan een groot deel nooit wordt uitgevoerd. Bovendien heeft Amazon al een videostreamingdienst, namelijk Amazon Prime. En nu Google en Amazon juist weer vrienden proberen te worden, lijkt het vreemd als Amazon recht in het vaarwater van Google gaat zitten.