Belgische minister van Justitie wil verbod op verkoop games met lootboxen

De Belgische minister van Justitie Koen Geens wil een verbod op de verkoop van games met lootboxen. Dat zegt hij tegenover VTM Nieuws. In sommige spellen is het mogelijk om lootboxen aan te schaffen met echt geld. In die boxen zitten willekeurige upgrades, dus je weet vooraf niet wat je krijgt.

Geens hoopt de verkoop van dit soort extra’s in games aan banden te leggen. “Gokken en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid van het kind.” Dat gaat echter niet zomaar: “Maar dat vraagt tijd, want we moeten hiermee naar Europa. We gaan zeker proberen om het te verbieden.”

Onderzoeken

Eerder werd er in België al een onderzoek gestart naar games met lootboxen, om te bepalen of het gokspellen zijn. De Belgische autoriteit noemt “het vermengen van geld en verslaving” een vorm van gokken, ook als dat in games gebeurt.

Ook in Nederland doet de kansspelautoriteit onderzoek naar spellen met lootboxen. De autoriteit benadrukt dat een spel beloningen van economische waarde moet hebben, wil het als gokken bestempeld worden. Mocht dit echter het geval zijn, dan kan dit leiden tot een tijdelijk verkoopverbod. Er is nu namelijk geen wet voor online kansspelen. Deze ligt wel bij de Eerste Kamer.

De onderzoeken komen nadat er flink wat ophef ontstond over het nieuwe spel Star Wars Battlefront II. Ook hierin kun je lootboxen kopen, waar veel spelers het niet mee eens waren. Uitgever Electronic Arts besloot de mogelijkheid om echt geld uit te geven in het spel tijdelijk te verwijderen.