‘Uber-CEO Travis Kalanick overweegt om met verlof te gaan’

De interne problemen bij Uber lijken voorlopig nog niet ten einde. Volgens sommigen is de enige manier om de bedrijfscultuur te veranderen het vertrek van oprichter en CEO Travis Kalanick. Ondanks dat deze suggestie de afgelopen maanden regelmatig langs is gekomen, zit Kalanick er nog steeds. Gisteren meldden verschillende Amerikaanse media echter dat hij mogelijk drie maanden met verlof gaat.

Het is zijn eigen idee en het is de vraag of het überhaupt direct verband houdt met de problemen binnen het bedrijf. Kalanick verloor namelijk kort geleden zijn moeder door een bootongeluk; zijn vader raakte zwaar gewond. Het bestuur van Uber zou het voorstel van de oprichter gisteren hebben besproken. Het zou echter tegelijkertijd hebben besloten dat de rechterhand van Kalanick, Emil Michael, het veld zou moeten ruimen.

Hij zou deze week opstappen onder druk van het bestuur. Dat zou unaniem hebben ingestemd met het voorstel om hem de laan uit te sturen, nadat Eric Holder – die onderzoek deed naar de bedrijfscultuur van Uber – dat had geadviseerd in een rapport. Dat rapport wordt morgen openbaar.

Macht

Door het vertrek van Emil Michael, die sinds 2013 bij Uber werkte, zou de macht van Kalanick binnen het bedrijf kleiner worden. De CEO verliest namelijk iemand die trouw steunde in de manier waarop hij het bedrijf aanstuurde.

Michael maakt waarschijnlijk vandaag zijn vertrek bekend. Of Kalanick drie maanden met verlof gaat, is nog onduidelijk. Als dat het geval is, zou een deel van het bestuur mogelijk tijdelijk de leiding overnemen. Het geeft hen de tijd en de macht om orde op zaken te stellen.