Britse zorgrobots voor ouderen getest buiten het lab, in een echt appartement

Zorgrobots die het mogelijk maken voor ouderen om langer zelfstandig te blijven wonen. Het is één van de grote beloftes van robotica, die steeds minder een belofte wordt en steeds meer de realiteit. In Bristol is het Bristol Robotics Lab, het grootste onderzoeksinstituut op het gebied van robotica in het Verenigd Koninkrijk, gestart met een groot experiment.

Er is een speciale flat gebouwd met overal sensoren, waar ook een echte robot rondrijdt. De onderzoekers kijken hoe de robot omgaat met echte scenario’s zoals het bewegen in een rommelig huis of het oppakken van spullen voor mensen die dat zelf niet kunnen.

De bedoeling is dat het smart home systeem van sensoren in woning en een robot samen kunnen werken met zorgverleners op afstand. Eén van onderzoekers legt aan de BBC uit dat wanneer er bijvoorbeeld geen activiteit in het huis is op het moment dat je dat wel verwacht, er een bericht naar zorgverlener wordt gestuurd. Die kan vervolgens de robot activeren en ook live meekijken of er iets aan de hand is.

De onderzoekers hebben de flat niet alleen gebouwd om het systeem in de praktijk te kijken, maar ook om alle betrokken partijen (van ouderen tot zorgverleners) mee te laten kijken bij de ontwikkeling. Hun feedback is erg waardevol, omdat zij diegene zijn die uiteindelijk met de robots en systemen om moeten gaan in de praktijk.