CEOs WhatsApp en Google scharen zich achter brief Apple

De CEOs van Google en WhatsApp hebben zich achter Apple geschaard in het debat omtrent de gerechtelijke uitspraak die Apple dwingt een achterdeurtje in de encryptie van de iPhone in te bouwen. Een Amerikaanse rechter bepaalde gisteren dat Apple de FBI moet helpen om toegang te krijgen tot de iPhone van een terrorist. CEO Tim Cook reageerde daarop met een brief waarin hij zich tegen de uitspraak verzet.

Google CEO Sundar Pichai liet via Twitter weten het verontrustend te vinden dat bedrijven moeten meewerken om inlichtingendiensten toegang te geven tot de gegevens op de apparaten van klanten.

De CEO van WhatsApp deelde de brief van Apple op zijn facebookpagina. Hij zegt Tim Cook altijd bewonderd te hebben om zijn standpunt omtrent privacy en de maatregelen die het bedrijf neemt om gegevens van klanten te beschermen.

Ik ben het compleet eens met wat Apple in zijn brief zegt. We moeten dit gevaarlijke besluit niet toelaten. Onze vrijheid en privacy staan op het spel.

In december werd ’s werelds grootste berichtendienst nog tijdelijk geblokkeerd in Brazilië nadat het bedrijf weigerde informatie in een rechtszaak aan te leveren. De blokkade werd later door een andere rechter weer opgeheven.

Met de brief neemt Apple een duidelijk standpunt in tegen het besluit van de rechter. Cook roept op tot een publiek debat rondom encryptie van gegevens.