De toekomst van Apple in de health- en fitness wereld


Als we de geruchten moeten geloven dan plant Apple om later dit jaar de gezondheids- en fitness wereld te gaan betreden met zijn eigen Healthbook app. Ook gaan er al maandenlang verhalen rond dat Apple dit jaar met zijn eigen smartwatch – de zogenoemde iWatch – op de markt zal verschijnen.

Hoewel het allemaal geruchten zijn, blijken deze vermoedens toch regelmatig voor een groot deel te kloppen. Gebaseerd op patentaanvragen van de grote bedrijven kan bijvoorbeeld vaak al een redelijk beeld worden geschetst waar tech bedrijven zich zoal mee bezig houden.

Outside Online deed onderzoek naar de patenten die Appel in de afgelopen jaren heeft aangevraagd op het gebied van gezondheid en sport. Hier is een rijtje van wat we mogelijk in de toekomst nog van het bedrijf kunnen verwachten. Hoewel de concepten niet meer dan simpele schetsen zijn, zouden ze – indien ze op de markt verschijnen – een enorme impact kunnen gaan hebben op de manier waarop wij sporten.

Slimme fiets
Het concept voor een Apple Smart bike is vrij specifiek en bovendien vrij recent. Het patent dat afgelopen zomer werd genomen laat zien hoe een iPod is verbonden aan het stuur en hoe verschillende sensoren onder andere je GPS locatie, snelheid en cadans zouden kunnen meten. Een kaart toont de fietser bovendien zijn locatie en de beste routes voor onderweg. Iets voor ons, fietslustige Nederlanders?

Apple-Smart-Bike

Slimme schoenen
Een ander patent dat al in 2011 werd ingediend is vergelijkbaar met de Adidas miCoach system. Een sensor verwerkt in de schoenzool zou bewegingen van de drager volgen en zijn stappen kunnen tellen. Een alarm zou je bovendien laten weten waneer de zool aan vervanging toe is. Handig, maar met de opkomst van slimme sportbandjes en -horloges met geavanceerdere sensoren kun je je afvragen of slimme schoenen nog wel de toekomst zijn voor het meten van je sportactiviteiten.

Schermafbeelding 2014-04-08 om 13.43.10

Virtueel sport netwerk
Er bestaan al verschillende gadgets, zoals de Kensington Proximo, die gebruikers helpen hun spullen niet kwijt te raken. Wanneer een verbonden object zoals een sleutel of smartphone buiten bereik raakt ontvangt de gebruiker automatisch een notificatie. Apple heeft een idee gepatenteerd waarbij een soortgelijk systeem wordt gebruikt tijdens sportles. Daadwerkelijk alles – van de bal tot de schoenen van de sporters – zou sensoren bevatten die met elkaar kunnen communiceren. Met een iPad applicatie zou de coach precies kunnen zien of spelers de juiste spullen bij zich hebben voor de training.

Groep-tracking
Het patent dat formeel ‘System for Facilitating Group Activities’ wordt genoemd klinkt een beetje suf, maar is eigenlijk het meest interessante, futuristische idee van Apple. Gebaseerd op het virtuele sportnetwerk waarbij alle spullen voorzien zijn van sensoren kan de coach nieuwe inzichten krijgen over individuele spelers en het spel dankzij de verzamelde data. Groepsdynamiek, balgevoel, snelheid; de coach weet nu precies welke speler waar moet worden ingezet. De applicatie zou bovendien een handje helpen door trainingsprogramma’s samen te stellen die gebruik maakt van de groepsdynamiek.

Ook zou deze techniek geschikt zijn voor het meten van wedstrijdjes tussen verschillende sporters door hun snelheid en progressie te meten, en door het stellen van een virtuele eindstreep

6a0120a5580826970c01310fb2299f970c

Slimme oordopjes
Je gebruikt waarschijnlijk al oordopjes tijdens het sporten, maar deze zullen niet in staat zijn je transpiratie, hartslag en lichaamstemperatuur te meten. Een patent uit februari 2014 weergeeft hoe de oordopjes zouden kunnen worden gebruikt voor sport-tracking. De gadget zou je zelfs in staat stellen je muziekspeler te besturen met behulp van hoofdbewegingen.

Apple is overigens niet de eerste met dit idee; oordopjes van Dash stellen gebruikers al in staat draadloos muziek te luisteren, hun hartslag, en hun zuurstofverzadiging te meten!

Unknown