Dit moet je weten over de 60e verjaardag van Doctor Who

David Tennant in Doctor Who

Op 23 november om 17:16 is het precies 60 jaar geleden dat de allereerste aflevering van Doctor Who op tv verscheen, destijds nog in zwart-wit. Zo’n mijlpaal, dat moet natuurlijk gevierd worden. En dat gebeurt ook uitgebreid. Aan het einde van deze maand zien we de start van drie speciale afleveringen, gemaakt om de verjaardag van de serie te vieren. En daarmee is het ook voor het eerst in ruim een jaar tijd dat we nieuwe content van de serie krijgen. Dit moet je allemaal weten.

Wacht even, 60 jaar? Ja, echt. De allereerste aflevering verscheen op 23 november 1963 op de Britse BBC. Destijds speelde William Hartnell de Doctor, toen hij stopte nam Patrick Throughton het stokje over, gevolgd door Jon Pertwee. De hoofdpersoon, de Doctor, kan als zogeheten Timelord (een alien) namelijk iets bijzonders. Als hij dodelijk gewond raakt, verandert hij zijn lichaam. En zo heeft niemand er moeite mee dat het gezicht van de Doctor steeds veranderd.

Dat ging goed tot het einde van de jaren ’80. In 1986 nam Sylvester McCoy de rol op zich, maar helaas liepen de kijkcijfers wat terug en kreeg de serie een minder prominent tijdslot op tv. In 1989 werd besloten om de serie te stoppen, al heeft de BBC van het begin af aan gezegd dat de Doctor Who zou terugkeren. In 1996 gebeurde dat ook: er verscheen een tv-film met Paul McGann als de Doctor. Ook verschenen er allerlei boeken en hoorspelen op de radio. Maar op tv bleef het na 1996 stil.

Tot 2005, als er een revival op tv verschijnt. Russel T. Davies draait deze nieuwe serie, die een direct vervolg is op de originele serie en de film. Christopher Eccleston speelt de nieuwe Doctor – nummer negen – en het blijkt een hit. Tel er achttien jaar en vier Doctors bij op, en we zijn bij de 60e verjaardag.

De terugkeer van Doctor Donna

Het nieuws over de 60e verjaardag van Doctor Who druppelt al gedurende ruim een jaar binnen. In mei vorig jaar werd bijvoorbeeld aangekondigd dat David Tennant – beter bekend als de tiende Doctor – en Catherine Tate, companion Donna Noble, terugkeren voor de specials. Extra bijzonder: de specials én de nieuwe seizoenen worden weer geleid door Russel T. Davies, de man die de revival opstartte en ons eerder al Donna en de tiende Doctor bracht.

Dat Donna terugkeert, is wel opmerkelijk. Fans van de serie kennen ongetwijfeld het tragische verhaal van Donna nog. Aan het einde van hun reizen samen neemt Donna alle kennis van de Dokter in zich op. Dat maakt haar deels mens en deels Timelord, ofwel: Doctor Donna. Maar het menselijk brein kan al die informatie helemaal niet aan. Grijpt de Doctor niet in, dan sterft ze. Dus ziet hij zich genoodzaakt om haar geheugen te wissen, waardoor ze alles over de Doctor en hun tijd samen vergeet. Krijgt ze die herinneringen ooit nog terug, dan sterft ze alsnog. Op bezoek gaan is dus geen optie.

Toch is ze daar nu dus weer. En in de trailer horen we al dat haar iets niet lekker zit: ze heeft het gevoel dat ze iets mist. En als er een ruimteschip voor haar neus neerstort en er een alien in haar huis zit, ontkomt de Doctor er niet aan toch naar haar toe te gaan. Iets wat haar moeder overigens probeert te voorkomen – al blijkt dat niet succesvol. Wat dat precies gaat betekenen, is nog even de vraag.

Maar het is niet alleen opmerkelijk dat Donna terugkeert. Hoewel we dus al ruim een jaar weten dat David Tennant ook weer in de serie zou spelen, verwachtte iedereen dat hij de tiende Doctor zou zijn. Die speelde hij immers eerder ook al en in de 50e verjaardag van de serie keerde hij ook voor één aflevering terug naar die rol (naast Matt Smith, destijds de elfde Doctor). Maar aan het einde van de laatste aflevering van Jodie Whittaker – de dertiende Doctor – zagen we hoe haar Doctor niet in Ncuti Gatwa (nummer 15) veranderde, maar in David Tennant.

Met andere woorden: Tennant is de veertiende Doctor. En dus de tiende. Hoe dat zit, horen we ongetwijfeld ook in de aankomende specials.

Nieuwe en oude gezichten in Doctor Who

Niet alleen Tennant en Tate keren terug voor de verjaardag van Doctor Who. Jacqueline King speelt opnieuw Donna’s moeder Sylvia Noble en Karl Collins speelt haar man Shaun Temple. Verder keert Bernard Cribbins terug als Donna’s opa Wilfred Mott. Voor fans belooft dat wat emotioneel te worden: de acteur overleed in de zomer van 2022 en dit is dus de laatste keer dat we Wilfred gaan zien. Jemma Redgrave keert tot slot terug als Kate Stewart.

Maar er zijn ook nieuwe gezichten in de serie. Allereerst weten we dat Donna en Shaun een dochter hebben gekregen: Rose Noble, gespeeld door Yasmin Finney. Twee zaken zijn daarbij bijzonder. Allereerst: Rose is het eerste transkarakter in de serie. En ten tweede: we kennen al een Rose! De eerste companion in de revival was immers Rose, die uiteindelijk verliefd werd op de tiende Doctor, gespeeld door – jawel – David Tennant. De naam heeft dus een flinke lading, zeker met deze acteurs. Het kan bovendien best zijn dat Rose vernoemd is naar de eerdere companion, aangezien de originele Rose en Donna elkaar hebben leren kennen. De vraag is met name of Donna dat dan nog weet.

The Giggle, Doctor Who. Neil Patrick Harris, Catherine Tate en David Tennant

Neil Patrick Harris als The Toymaker, Catherine Tate als Donna Noble en David Tennant als de Doctor. Bron: BBC

Verder zien we in de specials Ruth Madeley, die de rol van Shirley Ann Bingham speelt. Neil Patrick Harris speelt schurk The Celestial Toymaker, een vijand uit de jaren ’60, en mogelijk zien we ook al wat van de vijftiende Doctor, die gespeeld wordt door Ncuti Gatwa.

Het verhaal

We weten al enige tijd dat de 60e verjaardag van Doctor Who uit drie afleveringen bestaat: The Star Beast, Wild Blue Yonder en The Giggle. Heel veel over het verhaal van de drie afleveringen is echter nog niet bekend. We weten dus dat er een alien – genaamd Beep the Meep – bij Donna terechtkomt, waardoor ook de Doctor weer bij haar uitkomt. En dat is alvast een eerste risico die deze Doctor moet nemen.

Uit de trailer kunnen we verder opmaken dat UNIT terugkeert, met Kate Stewart nog altijd aan kop. UNIT gaat de Doctor helpen met een nieuwe dreiging, al wordt niet gezegd wat die dreiging dan precies is. Een goede gok is natuurlijk de Toymaker, die opeens weer terug is gekeerd. Maar verder houden de BBC, de acteurs en Russel T. Davies hun lippen nog stijf op elkaar.

Waar, wanneer?

Gelukkig is inmiddels wel – eindelijk – bekend wanneer we de specials kunnen zien. En belangrijker: waar we die kunnen zien. In totaal krijgen we dus drie afleveringen, die allemaal – samen met alle andere nieuwe afleveringen van Doctor Who – op Disney+ kunnen bekijken. De eerste aflevering verschijnt op 25 november. Op 2 december volgt dan Wild Blue Yonder en op 9 december The Giggle.

Hoe verder met Doctor Who?

Na de 60e verjaardag is het natuurlijk niet klaar met Doctor Who. Dus hoe gaat het daarna verder met de serie? We weten in ieder geval dat David Tennant de serie dan weer verlaten heeft, wat betekent dat we aankomen bij de vijftiende Doctor: Ncuti Gatwa. Gatwa kennen we al van Sex Education. Verder weten we dat Millie Gibson zijn nieuwe companion gaat spelen, genaamd Ruby Sunday. Ook is bekend dat Kate Stewart weer haar opwachting maakt.

En natuurlijk zijn er weer nieuwe gezichten: Aneurin Barnard speelt Roger ap Gwilliam, Anita Dobson is Mrs. Flood, Indira Varma is The Duchess en Bonnie Langford speelt Melanie “Bel” Bish. Ook zien we Lenny Rush als Morris. En acteurs Michelle Greenidge, Jonkx Monsoon en Jonathan Groff spelen karakters van wie we de namen nog moeten horen.

Doctor Who Ncuti Gatwa

V.l.n.r.: Jonathan Groff, Millie Gibson en Ncuti Gatwa. Beeld: BBC

Helaas weten we nog niet precies wanneer het nieuwe seizoen van start gaat. Wel is aangekondigd dat de eerste afleveringen rond de feestdagen verschijnt, dus de kans is groot dat we weer een kerstaflevering kunnen verwachten. In het verleden verschenen er vaak kerstspecials, dus het kan goed zijn dat dit weer het geval is. Het seizoen verschijnt daarna in 2024 en is in Nederland te zien op Disney+.

Beeld: BBC