Dit zijn de aders van het Internet anno 2014

Dat er nog steeds veel fascinatie is voor de blauwdruk van ons internet, dat bleek wel tijdens de presentatie van Andrew Blum tijdens The Next Web vorig jaar. In een tijd van draadloze communicatie via Wifi, Bluetooth en NFC is het goed om stil te staan bij de miljoenen kilometers kabels die er nodig zijn om ons dagelijkse portie LOLcats en Whatsappjes mogelijk te maken.

Het onderzoeksbureau TeleGeography publiceerde eerder vandaag hun jaarijkse update van de wereldkaart waarop we alle kabelsystemen die over de bodem van de oceanen loopt kunnen zien. Een fascinerend schouwspel, waarbij we feitelijk de aders van ons Internet kunnen zien liggen.

In totaal zien we 263 kabels die actief in gebruik zijn en 22 nieuwe kabels die aan het eind van 2015 in dienst moeten zijn. In totaal lopen er dus zo’n 285 kabels over bodem van diverse zeeën. Een behoorlijke groei ten opzichte van 2013 en 2012, waarin we respectievelijk 244 en 150 actieve kabels wisten te noteren.

Mocht je echt de diepte in willen, check dan zeker de interactieve versie van de kaart. Je kunt hierbij niet alleen inzoomen per land, maar ook nog eens kijken naar het aantal problemen dat er met iedere kabel te melden viel en welke schepen er ingezet werden om de kabels te leggen. Als dat je ding is, uiteraard.

submarine-cable-map-2014-l(klik voor groter formaat)