Europese Commissie wil zaak aanspannen tegen Google wegens machtsmisbruik

De Europese Commissie zal binnen enkele weken een zaak aanspannen tegen Google. Het bedrijf zou zich schuldig maken aan machtsmisbruik als het gaat om de markt voor zoekmachines, zo meldt de Wall Street Journal op basis van een anonieme bron.

Diverse bedrijven hebben in de loop der jaren klachten ingediend bij de Europese Commissie omtrent de handelswijze van Google. Volgens bedrijven als Microsoft en Yelp maakt Google zich schuldig aan machtsmisbruik, omdat het zijn eigen diensten een hogere ranking meegeeft in de zoekresultaten. De bedrijven stellen dat zij daardoor niet goed zichtbaar zijn in de zoekmachine. Daarnaast beweren de bedrijven dat Google met enige regelmaat content van hen kopieert om zijn eigen zoekresultaten te verbeteren.

Vanwege de diverse klachten is de Europese Commissie enkele jaren geleden met een grootschalig onderzoek gestart. Ondanks de bevindingen tijdens het onderzoek heeft de Commissie nooit een zaak aangespannen tegen Google. Echter zou de Europese Commissie nu alsnog een zaak willen aanspannen. Volgens de anonieme bron heeft de Commissie aan de benadeelde bedrijven gevraagd of zij de aanklachten als bewijs mogen gebruiken.

Geheel verrassend is de keuze van de Europese Commissie niet te noemen. Twee weken geleden lekte er een rapport van de Amerikaanse waakhond FTC uit. Het rapport, opgesteld in 2012, beschrijft eveneens dat Google zich schuldig maakt aan het manipuleren van de zoekresultaten.