Facebook start met livestreams voor beroemdheden

Voordat Periscope en Meerkat begonnen met het live streamen van video, was Facebook al bezig met hetzelfde idee. Vandaag lanceerde Facebook dan ook de nieuwe feature ‘Live’.

De functie is alleen te gebruiken in de Mentions-app, die dan weer alleen beschikbaar is voor beroemdheden met een geverifieerde pagina. Celebs kunnen hier een livestream starten, die direct zichtbaar wordt in hun nieuwsoverzicht. Ook kunnen ze in real-time meekijken met de comments die worden geplaatst. Daarnaast is het ook mogelijk om de stream na afloop om te zetten in een permanente video. Het is nog niet duidelijk of de feature in de toekomst ook beschikbaar wordt gemaakt voor het grote publiek.

Volgens Facebook is het voor beroemdheden veel logischer om voor Live te kiezen dan voor Periscope of Meerkat. Beroemdheden hebben vaak al duizenden fans die hun pagina liken, waardoor de stream meteen bij het juiste publiek terecht komt. Bij Meerkat worden de streams na afloop meteen verwijderd, terwijl Periscope ze eerst nog 24 uur laten staan. Volgens Facebook worden de meeste views (53 procent) juist gegenereerd door het delen van video’s. Dat is dan ook de reden dat Live het mogelijk maakt om de stream om te zetten in een normale video.

live-people-view

Facebook heeft vaak moeite met real-time berichten door zijn gefilterde nieuwsoverzicht, maar het sociale platform doet zijn best om de livestream bij het gewenste publiek te krijgen terwijl de zender nog bezig is. Het platform is van plan om iedereen die recent de betreffende Facebook-pagina heeft bezocht een push-melding te sturen om ze op de hoogte te brengen van de stream. Facebook wil hiermee voorkomen dat gebruikers die jaren geleden een atleet of artiest geliked hebben lastig worden gevallen.

Natuurlijk zullen niet alle reguliere Facebook-gebruikers blij zijn dat beroemdheden voorrang krijgen met deze feature, maar volgens het sociale platform zit hier ook een voordeel aan vast. Het zou namelijk voorkomen dat gebruikers de functie al te snel zat zouden worden. Facebook is namelijk van mening dat Periscope en Meerkat overspoeld worden door zinloze streams.