Facebook verzamelde belgegevens van gebruikers via oude Android-app

Facebook

Facebook heeft jarenlang belgegevens van gebruikers verzameld via zijn Android-app. Het ging onder meer om inkomende en uitgaande gesprekken, de lengte van het telefoontje en met wie je belde. Dat meldt Ars Technica. Dit was mogelijk door een functie in oude versies van Android.

Als je apps voor Android 4.1 (Jelly Bean) toestemming gaf om je contacten uit te lezen, gaf je ook direct toestemming om de belgegevens te registreren. Hiervoor hoefde je dus geen expliciete toestemming te geven. In oktober 2017 stopte Google – de ontwikkelaar van Android – met de ondersteuning voor de functie die dat mogelijk maakte.

Maar tot die tijd was het dus voor apps die via de oude Android-versie toestemming hadden gekregen mogelijk om het telefoongebruik nog wel te registreren. Dit gold ook als de smartphone inmiddels al op Android 4.1 of hoger draaide. In iOS was dit nooit mogelijk.

Facebook

Dat Facebook deze gegevens verzamelde, werd duidelijk toen een man uit Nieuw-Zeeland zijn gegevens opvroeg bij het bedrijf. Via de instellingen op het sociale medium kun je een kopie van je gegevens opvragen.