‘FBI wil surfgeschiedenis zonder dwangbevel bemachtigen’

Amerikaanse technologiebedrijven waarschuwen voor een mogelijke nieuwe wet in de Verenigde Staten, die de FBI vrij toegang zou geven tot electronic communication transactional records (ECTR’s), zonder dat daar een dwangbevel voor nodig is. Het zou ervoor zorgen dat de FBI makkelijk toegang kan krijgen tot bijvoorbeeld de surfgeschiedenis van een verdachte, zonder dat bijvoorbeeld een rechter daar bezwaar tegen kan maken, aldus Engadget.

In de ECTR’s staat vermeld welke websites iemand bezocht, hoeveel tijd daarop werd besteed, e-mailmetadata, locatie-informatie en ip-adressen. De nieuwe wet zou ervoor zorgen dat de FBI alleen een officiële brief hoeft in te sturen, die een rechter niet eerst hoeft te controleren.

Daarmee krijgt de FBI geen volledige toegang tot data – de inhoud van mails en exacte links uit de zoekgeschiedenis ontbreken nog – maar privacywaakhonden en techbedrijven zijn bezorgd. Door een dwangbevel te vermijden zou de Amerikaanse politie namelijk op grote schaal kunnen spioneren, zonder dat justitie een manier heeft om dit tegen te gaan. Dat terwijl privacy net zo’n groot onderwerp is in de VS, nadat Apple weigerde een iPhone te hacken.