Gebruiken criminelen Waze om de politie te slim af te zijn?

Waze, de app die bestuurders waarschuwt waar auto-ongelukken en wegwerkzaamheden zijn, ligt onder vuur. Zo wil de politie dat de meldingsfunctie waar politieagenten zich bevinden uit de app verdwijnt, zo meldt The Associated Press.

Waze, in 2013 overgenomen door Google, heeft een specifieke functie om locaties te ‘pinnen’ waar politieagenten zich bevinden.

Zij hebben daarbij de mogelijkheid om aan te geven of de agenten in burger of in uniform rondlopen. Zo kunnen andere gebruikers direct zien of er een agent bij hen in de buurt is.

waze

Enkele politie-eenheden zijn bezorgd over deze functie. Zij zijn bang dat de functie misbruikt zal worden door criminelen om inbraken of nog ergere vergrijpen te plegen.

Zo zou het kunnen zijn dat criminelen de politie volgen en steeds doorgeven waar zij zich bevinden. Zo weten handlangers precies waar en wanneer ze kunnen inbreken.

Jim Pasco van de Fraternal Order of Police geeft aan:

Ik kan minstens honderd redenen verzinnen waarom deze functie tot gevaar leidt voor de agenten. Iedereen kan de app gebruiken en daar is geen controle over. Een crimineel zou de app dus kunnen gebruiken bij een bankoverval.

Ondanks de veronderstelling dat Waze gebruikt wordt door criminelen is er nog geen ‘hard’ bewijs. Echter is Charlie Beck, politieofficier in Los Angeles, ervan overtuigd dat de app een rol heeft gespeeld bij een schietpartij. Zo stond er een screenshot van Waze op de telefoon van de schutter.

Nuala O’Connor, hoofd van het Center for Democracy and Technologie, geeft aan dat de app ook gebruikt kan worden door de politie. Zo delen de bestuurders de locatie van agenten, maar kunnen de agenten daardoor zelf inzien welke informatie er wordt gedeeld.