Wat geef je deze Kerst aan een foodie zoals Monique van Loon?

Redactie

Omdat het bijna Kerst is, vroegen wij foodie Monique van Loon wat zij graag zou willen hebben.

Het is die tijd van het jaar: Kerst komt er weer aan. Dat betekent cadeaus, ontspanning en lekker eten. Wij vroegen aan foodie en Culy-oprichter Monique van Loon wat er op het menu staat met kerst. “Normaliter kook ik zelf alle dagen heel uitgebreid, maar ik denk dat ik me dit jaar voor het eerst een beetje laat fêteren…”

Alle dagen heel uitgebreid koken, zo ziet de kerst van Monique van Loon er doorgaans uit. Steevast Eerste Kerstdag bij vrienden en Tweede Kerstdag bij familie. Normaliter: “Ik ben voor het eerst sinds jaren vrijgezel met Kerst, dus ik denk dat ik me dit jaar voor het eerst een beetje laat fêteren…”

Menu

Op het menu: pulled pork met allerlei lekkers eromheen. - Monique van LoonOp het menu: pulled pork met allerlei lekkers eromheen. “Tweede kerstdag kook ik een een meergangen menu samen met mijn vader.” Hoewel eten belangrijk is, zijn dierbaren het meest onmisbare element tijdens kerst, vindt Monique. “Het leven is te kort om kerstmis te vieren met saaie mensen.”

“Als je een onwijs stomme (schoon)familie hebt (daar heb ik gelukkig weinig last van), zeg dan gewoon eens ‘nee’ en verzin iets anders leuks.” Maar: veel lekker eten en goede wijn kan niet worden gemist. “En een goede kerst playlist. Mijn Spotify X-mas lijst staat nu alweer keihard aan.” Een kerstcliché dat we aan de kerstdis beter kunnen vermijden volgens Monique is het overmatig uitsloven in de keuken als je daar geen in in hebt of niet goed in bent. “Iedereen komt voor het gezelschap, niet voor restaurantwaardig eten.”

Haar tip: maak wat je goed kan, en breng anders (op tijd!) een bezoekje aan een traiteur. Ook online kun je allerlei lekkers bestellen. “Maak het jezelf dus niet té moeilijk (of je moet het, zoals ik, wél leuk vinden om zeven gangen te bereiden).”

Kitchen Aid Artisan Mixer

€589,-
Met deze mixer maak jij met weinig inspanning deeg en beslag!
Koop

Hotel Chocolat Christmas Wreath

£40,-
Deze gigantisch doos vol heerlijk chocolade is perfect om te delen.
Koop

Kilner Koffiemolen

€39.99
Kies jouw favoriete koffiebonen en maal ze fijn in een handomdraai.
Koop

Ouderwetse metalen mok met wit glazuur

€3,50
Even back to basic.
Koop

The Kinfolk Table

€22,99
Kleine recepten om te delen met kleine groepjes.
Koop

Where to eat pizza

€22,08
De meest uitgebreide guide om de beste pizza te kunnen eten.
Koop

Gifts

Een pakketje Iberico-ham, lekkere olijfolie of een doosje chocoladetruffels zijn altijd geweldige cadeaus - Monique van LoonWat bij een ontspannen kerst kan helpen, zijn wat leuke presentjes onder de boom. Monique: “Kan Tom Hardy onder de kerstboom? Haha. Ik zou nog wel een goede messenslijper willen (ik ben altijd te lui om ze te laten slijpen) en alles van KitchenAid of serviesmerk Serax mag ook voor me ingepakt worden. Hoewel een pakketje Iberico-ham, lekkere olijfolie of een doosje chocoladetruffels ook altijd geweldige cadeaus zijn, en dat hoeft niet heel veel te kosten.”

De dag na kerst was vroeger bedoeld om met familie te wandelen in het bos of naar het strand. Inmiddels vult Monique deze dag een stuk relaxter in. “Doe mij inmiddels maar een dekentje en een goede Netflix-serie en alle restjes van het diner om me heen. Ik word oud, haha!”

Restjes hou je alleen als je een beetje discipline behoudt tijdens het buffet. “Heel saai, maar wel effectief. Eet van alles maar een beetje en maak keuzes: zit je liever super vol van stokbrood met kruidenboter, of van die lekkere eend met sinaasappelsaus? Dan is de keuze snel gemaakt.”