Goed nieuws voor Uber: taxi-app mag in Londen worden gebruikt

Uber krijgt de ene na de andere rechtszaak naar zich toegeworpen, maar in één stad is dat in elk geval uitgelopen op een meevallertje. De Hoge Raad heeft in Engeland namelijk bepaald dat de Uber-app van chauffeurs gewoon in Londen gebruikt mag worden.

Taxichauffeurs in Londen hadden Uber voor de rechter gesleept. Zij beweerden dat de app een veredelde taximeter was, die in traditionele taxi’s wordt gebruikt om de ritprijs te berekenen. Daar mogen alleen zwarte taxi’s in Londen gebruik van maken, wat zou betekenen dat Uber de wet overtreedt. Niet eerlijk, dachten de chauffeurs: zij moeten namelijk een uitgebreid trainingsprogramma ondergaan om een taximeter te bemachtigen.

De zaak bereikte de Hoge Raad, die uiteindelijk bepaalde dat Uber helemaal geen taximeter is. Lord Justice Ousely stelde het volgende in zijn oordeel:

Een taximeter (…) bevat geen apparatuur om gps-signalen mee te ontvangen tijdens een reis, of om gps-data mee door te sturen naar een server buiten het voertuig, waarmee een ritprijs wordt berekend op basis van afgelegde afstand en gespendeerde tijd, die vervolgens wordt teruggestuurd naar het apparaat.

Hoewel de smartphone volgens Ousely essentieel is voor het berekenen van prijzen, is het hierdoor niet een apparaat dat daar enkel voor bestemd is.

De uitspraak is vrij technisch in aard, maar het is goed nieuws voor de taxi-app. Uber zegt dan ook blij te zijn met het oordeel en noemt het een “zege voor het gezond verstand”. De aanklagers zeggen achteraf dat ze niet zeker waren of de app een taximeter was, maar dat ze met de zaak hier een officieel oordeel over wilden horen.