Google mengt zich in fintech-strijd en gaat eigen bankrekeningen aanbieden

Google

Tech-bedrijven lijken steeds meer interesse te hebben in financiële dienstverlening. Google en Apple bieden al enige tijd betaalmogelijkheden via onze smartphones, Apple heeft een creditcard geïntroduceerd en gisteren onthulde ook Facebook een betaaldienst. Google zet nu een nieuwe stap: het bedrijf wil volgend jaar bankrekeningen gaan aanbieden.

Google vertelde zijn plannen aan The Wall Street Journal, meldt The Verge. Die plannen hebben de naam Cache gekregen en kunnen volgend jaar al een realiteit zijn.

Het idee is eenvoudig: Google gaat samenwerken met een aantal banken en andere financiële organisaties en zo bankrekeningen aanbieden. De eerste partners heeft het al binnengesleept. Dat zijn Citigroup en een kleine kredietunie van Stanford University. De bankrekeningen krijgen ook duidelijk de naam van deze organisaties mee.

De reden dat Google met ze samenwerkt, is zodat het zelf niet aan de financiële en compliance-kant hoeft te werken. Dat doen de financiële organisaties voor de internetgigant. Net zoals Apple de hulp van Goldman Sachs inlijfde voor zijn creditcard dus.

Geen data verkocht

Het idee is dat de bankrekeningen beschikbaar worden via de Google Pay-app, waarmee je via je Android-telefoon kunt betalen. Op die manier moet je “meer online kunnen doen”, stelt het bedrijf.

Groot nadeel is natuurlijk wel dat Google op die manier toegang krijgt tot ontzettend veel waardevolle data over waar wij ons geld aan uitgeven en hoeveel we verdienen. Het bedrijf zegt zelf dat het die data niet gaat verkopen aan adverteerders. Dat zou het nu ook al niet doen met data van Google Pay.

Maar het is wel duidelijk dat het bedrijf zijn pijlen op de concurrentie richt, zoals Apple met zijn Apple Card en Facebook met zijn Libra.

Foto: Shutterstock.com