Google’s menselijke robot voor het eerst getest in open natuur

Atlas is een van de meest geavanceerde robots van dit moment, maar kwam de afgelopen jaren nauwelijks buiten het laboratorium. Daar kwam onlangs verandering in, want de mensachtige robot van Boston Dynamics mocht eindelijk de natuur in.

Het bedrijf is onderdeel van Google en werkt al een paar jaar aan Atlas. Het boekte de eerste successen met de LS3, een vierpotige robot, maar Atlas brengt veel nieuwe uitdagingen met zich mee. Menselijke robots zijn natuurlijk een stuk groter, waardoor het zwaartepunt van de robot een stuk hoger ligt. Dat maakt het een stuk lastiger om de Atlas over wat minder vlakke ondergronden te laten lopen, want hij heeft net als een klein kind de neiging om te vallen.

Na alle tests in het laboratorium mocht Atlas nu een echt bos in, waar hij zich prima staande bleek te kunnen houden. “Je kunt je voorstellen dat er veel verschil zit tussen tests in een lab en tests in de natuur, want het is lastig om te voorspellen hoe de robot uiteindelijk zal reageren”, aldus onderzoeker Marc Raidert tegenover Venture Beat.