Helft van de Nederlanders kijkt naar betaalde online videodiensten

De helft van de volwassen Nederlanders die gebruik maakt van internet, kijkt online naar betaalde videodienst. Om precies te zijn gaat het om 49 procent. Dat stelt onderzoeksbureau GfK op basis van een onderzoek onder 1294 Nederlanders.

De meeste van die mensen (69 procent) hebben een abonnement op één betaalde dienst, zoals Netflix, Amazon Prime Video of Videoland. Eén op de zes kijkers heeft maar liefst drie of meer abonnementen. Netflix is nog steeds het populairst, maar GfK zegt in zijn berichtgeving niet hoeveel procent van de Nederlanders naar Netflix kijkt.

Het onderzoek bevestigt verder dat hoe jonger mensen zijn, hoe meer online video ze kijken. De doelgroep 18-35 kijkt dagelijks gemiddeld 3 uur en 40 minuten aan het kijken van online videocontent. Dat gaat dan om betaalde en onbetaalde content, on demand en live. Bij kijkers van boven de 55 jaar is dat slechts 40 minuten. Over het kijkgedrag van jongeren is niets te zeggen op basis van het onderzoek, omdat zij niet zijn ondervraagd.

Traditionele televisie

Ondanks deze indrukwekkende cijfers blijven Nederlanders de traditionele televisie trouw. De meerderheid van de ondervraagden kijkt nog steeds liever naar lineaire televisie, zelfs de kijkers met een betaald Video on Demand-abonnement. Slechts 22 procent van de consumenten die een betaalde on demand-dienst gebruikt, geeft hieraan de voorkeur boven traditionele televisie.

Het aantal abonnees van kabel tv-diensten is dan ook relatief stabiel. Wel kiezen mensen er steeds vaker voor hun pakket uit te kleden en extra zenderpakketten stop te zetten. Mensen die betalen voor online videodiensten doen dit ruim twee keer zoveel als mensen zonder een abonnement op zo’n dienst.