Onderzoek: Helft werkzaamheden kan worden overgenomen door robots

De helft van alle werkzaamheden kan worden overgenomen door robots of computers. Dat zegt het McKinsey Global Institute (MGI), de onderzoekstak van het adviesbureau McKinsey & Company. Het MGI publiceert regelmatig over de toekomst van banen in relatie tot robotisering en kunstmatige intelligentie.

Het MGI analyseerde meer dan 2000 werkzaamheden verdeeld over 800 beroepen. Robots gaan vooral fysieke werk in voorspelbare omstandigheden uitvoeren. Maar ook het verzamelen en verwerken van data kan aan de computer overgelaten worden. Met de huidige technologie kan bij zo’n 60 procent van alle beroepen meer dan dertig procent van het werk door robots overgenomen worden.

Het moment waarop robots of computers de helft van menselijke werkzaamheden hebben overgenomen, gebeurt volgens het bureau op zijn vroegst in 2035. Het MGI houdt echter eerder rekening met het jaartal 2055. Hoe lang het nog gaat duren, hangt naast technologische vooruitgang ook af van regelgeving en maatschappelijke acceptatie. Het zou, zo schrijft het MGI, ook in 2075 pas zover kunnen zijn.

Aanpassen

Minder dan vijf procent van alle beroepen kan volgens het onderzoeksbureau volledig worden overgenomen door robots. De opkomst van kunstmatige intelligentie en robotisering zorgt er volgens McKinsey dan ook vooral voor dat banen aangepast moeten worden.

Gemiddeld gezien hebben banen die meer vaardigheden vereisen minder kans om door robots overgenomen te worden. Toch concludeert het MGI dat elk beroep deels door robots kan worden toe-geëigend. Een computer kan zelfs 25 procent van het werk van CEO’s uit handen nemen. Het gaat dan vooral om taken zoals het analyseren van verslagen en het voorbereiden van vergaderingen.