Hoe algoritmes rellen kunnen voorspellen en dus voorkomen


In 2011 kende Londen een periode van rellen en publiek geweld die het in de 20 jaar daarvoo niet meer had gezien. Dagelijks raakte mensen gewond en werden winkels en woningen slachtoffer van vandalisme. Een nieuw onderzoek aan de University College in Londen maakt duidelijk dat het patroon van de rellen te voorspellen was geweest en escalatie had kunnen voorkomen.

Onderzoekster Hannah Fry en haar team onderzochten in de afgelopen maanden honderden, misschien wel duizenden logboeken, rapporten en mediareportages over de rellen in Londen.

Uit hun onderzoek bleek al snel dat het gedrag van relschoppers verdacht veel gelijkenis treft met het gedrag van winkelende mensen of het verspreiden van een bacterie. De uitslag van hun onderzoek is dan ook een wiskundig model om het verloop van rellen te voorspellen en dus te voorkomen.

We present a mathematical model of the spatial development of the disorder, which can be used to examine the effect of varying policing arrangements. The model is capable of simulating the general emergent patterns of the events and focusses on three fundamental aspects: the apparently-contagious nature of participation; the distances travelled to riot locations; and the deterrent effect of policing.

Fascinerend onderzoek en evenredig fascinerend voorstel!