Instagram Lite stilletjes toegevoegd aan de Google Play Store

Sinds vannacht is er een nieuwe versie van Instagram te downloaden in de Google Play store: Instagram Lite. Instagram Lite is een lichtgewicht versie van de ‘normale’ Instagram app, en is maar 573 kb om te downloaden. Ter vergelijking: de normale Instagram app kost 32MB bij de eerste download. De nieuwe Lite versie is vooral geschikt voor mensen met oudere toestellen met weinig opslagruimte, of mensen met een trage of instabiele internetverbinding.

Facebook, het moederbedrijf van Instagram, gaf geen ruchtbaarheid aan de lancering van Instagram Lite. De app werd zonder aankondiging gepubliceerd in de Google Play store. Waarschijnlijk omdat de app niet gelijk wereldwijd te downloaden is. Volgens insiders wordt de app nu eerst in Mexico getest, voordat deze wereldwijd wordt uitgerold.

Met Instagram Lite krijgen gebruikers min of meer dezelfde functionaliteiten als in de reguliere Instagram app: Instagrammers kunnen foto’s uploaden en stories maken. Gebruikers kunnen alleen geen video’s uploaden, wat logisch is als je een heel oud toestel of slechte verbinding hebt. Ook heeft de app geen direct messaging.

Instagram Lite past in de strategie van Facebook om haar apps zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen over de hele wereld. Zo kunnen niet alleen mensen in de welvarende westerse wereld gebruik maken van sociale netwerken, maar ook mensen die in hun leefsituatie geen toegang hebben tot de laatste technologie. De app is mogelijk ook bedoeld voor backpackers die naar afgelegen plekken met slechte internetvoorzieningen reizen: Met Instagram Lite kun je zo toch het thuisfront op de hoogte houden.