iOS-app Uber kon beeldschermen van smartphones filmen

Uber’s iOS-app kon iets meer doen dan waar je om gevraagd had: het beeldscherm van je iPhone filmen. Uber had toestemming van Apple om die mogelijkheid in te bouwen in de app, stellen onderzoekers die de functie ontdekten tegenover Gizmodo. Het lijkt er op dat dit de enige app was die deze toestemming van Apple kreeg.

De mogelijkheid was ingebouwd voor een oude versie van de app. Door de functie moest deze namelijk beter samenwerken met de Apple Watch. Een woordvoerder van de taxidienst stelt dat de functie het mogelijk maakte om Uber Maps op de achtergrond van je iPhone te laten renderen. Na het renderen werd Uber Maps naar je smartwatch gestuurd.

Groot probleem is natuurlijk dat een hacker hier misbruik van kan maken. Weet iemand in te breken in je telefoon en het filmen van je scherm aanzetten, dan kan diegene alles zien wat jij intypt op je iPhone. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden en persoonlijke informatie als bankgegevens.

De taxidienst zegt dat de functie niet meer gebruikt wordt. Die zou niet meer nodig zijn in de nieuwere versies van de app. Apple heeft vooralsnog niet gereageerd op de ontdekking.