Binnenkort betaal je bij Mastercard met een selfie

Het is nog een ietwat raar idee, maar volgens Mastercard is het de toekomst: binnenkort kun je bij de creditcardmaatschappij je betaling bevestigen met een selfie. De zogenaamde Identity Check Mobile komt namelijk naar een heleboel Europese landen, waaronder Nederland. Dit schrijft Engadget.

Het systeem werd eerder al in ons land getest, evenals in de Verenigde Staten en Canada. Volgens Mastercard wordt deze nu verder uitgerold. volgend jaar moet het over de gehele wereld beschikbaar zijn.

Het idee is dat je bij betaling met een creditcard niet langer een wachtwoord of andere bevestigingscode hoeft in te vullen. Je identiteit wordt namelijk vastgesteld met je vingerafdruk of met een selfie. Om hier gebruik van te maken, gebruik je een speciale app en neem je een foto om een digitale kaart van je gezicht te maken. Mastercard plaatst dit vervolgens op haar servers en gebruikt het als referentie als je wilt betalen.

Qua beveiliging lijkt het systeem in eerste instantie niet heel veilig. Iemand kan immers een foto van je afdrukken om in te loggen. Om dit te voorkomen vraagt Mastercard je te knipperen voor je een transactie kunt bevestigen. Volgens het bedrijf gaat dit nieuwe systeem het online betalen dramatisch versnellen, terwijl het ook “de beveiliging verbetert”.

Mastercard is niet de enige partij in de financiële wereld die met dit soort technologie bezig is. Bij ING kun je ook al betalen met je vingerafdruk en bij de Rabobank moet dat ooit ook een keer gebeuren, al verloopt dat project niet echt soepel tot nu toe. De Nederlandse internetbank Bunq gebruikt de authenticatie met een selfie al.