‘Nederlandse politie spendeert miljoenen aan verouderde computers’

Het is een grote puinhoop op de ICT-afdeling van de Nederlandse politie. Computers werken slecht en zijn verouderd, terwijl het miljoenen kost om ze draaiende te houden. Hierdoor is er nauwelijks ruimte om de hoognodige innovaties door te voeren.

Vier jaar geleden werkten de verschillende korpsen nog met liefst 26 losstaande systemen.Er kwam een uniform systeem voor de gehele Nederlandse politie, maar die omschakeling is alles behalve vlekkeloos verlopen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De politie zou flink belemmerd worden bij het uitvoeren van zijn werk, omdat software niet goed werkt en computers continu vastlopen. Het zou hierdoor in sommige gevallen onmogelijk zijn om informatie over lopende zaken uit te wisselen.

Het eerder ingevoerde systeem is alweer afgeschaft, maar volgens politiebond NPB zijn de problemen daarmee nog niet voorbij. Er is namelijk alles behalve ruimte en geld beschikbaar om de systemen te vernieuwen, omdat er een 128 miljoen euro extra nodig is om de bestaande systemen draaiende te houden. Dat tekort kan nog hoger oplopen, want in de krant stelt het Ministerie van Veiligheid en Justitie dat nog onduidelijk is hoe groot het tekort exact zal uitvallen.